"Suntem azi într-o fază de refacere completă. Centrul comercial creşte în înălţime, casele vechi, lipsite de confort, fac loc blochausurilor, iar puţinele curţi şi grădini dispar în fiecare ceas...", scria, în 1935, arhitectul Marcel Iancu, o frază care s-ar potrivi la fel de bine şi situaţiei actuale a Capitalei.
Marcel Iancu, împreună cu fratele său Iuliu, a încercat să aducă o notă de modernism în arhitectura uşor haotică a Bucureştiului anilor ’30-’40. Astfel, cei care vor să refacă o parte din drumul arhitectului Marcel Iancu pot parcurge Traseul urban.
Itinerariul, propus de Asociaţia e-cart.ro, în parteneriat cu Fundaţia pentru Urbanism şi Arhitectură Simetria - Uniunea Arhitecţ ilor din România, cuprinde două zone principale ale oraşului: zona de nord, rezidenţială, şi zona centrală. Acestea erau denumite în anii ’30 sectorul I Galben şi sectorul II Negru. Clădirile au fost proiectate de Marcel Iancu fie singur, fie în colaborare cu fratele său, Iuliu Iancu, cei doi având un Birou de Studii Moderne. „Văd nevoia urgentă de a reface Bucureş tiul şi am încercat să schiţez noua orientare urbanistică, care pare încă şi azi o utopie“, explica Iancu în „Către o arhitectură a Bucureştiului“, la 1935.
Vilă pentru sora lui Eliade
Dintre cele 18 clădiri, case şi imobile, caracteristice pentru începuturile arhitecturii moderne în Bucureşti, merită menţionate vila Florica Cihăescu, realizată în 1930, pe Şoseaua Kiseleff 49, care adăposteşte astăzi reşedinţa ambasadorului Venezuelei, sau imobilul Alexandrescu (1935), de pe str. Traian 179, comandat cel mai probabil de Mircea Eliade pentru sora sa, Cornelia Alexandrescu. De asemenea, bucureştenii care trec pe str. Grigore Mora, la nr. 39, pot admira vila Florica Reich, realizată pentru familia blănarului Reich şi care adăposteşte astăzi, la ultimul etaj, galeria de artă „Grigore Mora“. „Traseul urban Marcel Iancu - începuturile arhitecturii moderne în Bucureşti“ face parte din proiectul Marcel Iancu, arhitect, care mai cuprinde realizarea unui film documentar, a unei expoziţii de fotografie şi a unui album bilingv.