Părinţii copiilor cu handicap nu pot fi discriminaţi la serviciu

Părinţii copiilor cu handicap nu pot fi discriminaţi la serviciu

Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie (CEJ), Poiares Maduro, a declarat că angajaţii strâns legaţi de persoane cu dizabilităţi nu pot fi discriminaţi la muncă, se precizeză într-un comunicat de presă al CEJ.

Afirmaţia oficialului european a fost făcută în contextul în care din ce în ce mai multe situaţii de discriminare a părinţilor copiilor cu handicap au fost semnalate la Curtea Europeană de Justiţie.

Ultimul este cazul unei britanice discriminate pentru că fiul ei este dizabilitat.

S. Coleman, angajată în 2001 la o firmă de avocatură, a dat naştere în 2002 unui băiat cu multiple insuficienţe respiratorii (atacuri apnoeicce-blocaj involuntar al rspiraţiei, laringomalacie congenitală şi broncomalacie).

Femeia a acceptat să deminsioneze în urma unei reduceri de personal, în martie 2005, iar în august 2005 a depus plângere privitor la comportamentul angajatorului ei, care i-ar fi provocat decizia de a demisiona. Ea susţine că a fost tratată mai puţin favorabil decât ceilalţi angajaţi din cauza faptului că avea un fiu cu dizabilităţi şi că acest comportament ar fi dus la părăsirea locului de muncă.

Britanica a mai spus că nu i s-a permis să se întoarcă la muncă după terminarea concediului de maternitate şi că nu i s-a permis aceeaşi flexibilitate precum angajaţilor care aveau copii fără dizabilităţi, în orarul de muncă. Ea a adăugat că a fost caracterizată drept "leneşă" şi că a auzit comentarii jignitoare despre ea şi copilul ei din partea colegilor şi şefilor.

Legea împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi a Marii Britanii, care datează din 1995, a scos în afara legii discriminarea sau hărţuirea de orice fel a persoanelor cu handicap pe piaţa muncii. Legea a suferit numeroase amendamente dupa introducerea directivei pentru tratament egal în câmpul muncii în 2000, motiv pentru care reprezentanţii Tribunalului Muncii au apelat la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg privind interpretarea directivei.

(17:25)

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News