Taxa pe valoarea adăugată, redusă la tot raftul de alimente
- Adam Popescu
- 7 iulie 2008, 03:00
Patronatele din industria alimentară cer reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la tot ceea ce înseamnă produs alimentar, pentru a putea limita creşterile de preţuri la aceste produse.
Pe lista propusă de patronate se regăsesc carnea de porc şi mezelurile, laptele şi produsele lactate, pâinea şi produsele de panificaţie, legumele şi fructele, peştele, carnea de pui şi ouăle, orezul, uleiurile vegetale şi margarina.
Preşedintele Romalimenta (Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară), Sorin Minea, a solicitat, ieri, guvernului să adopte măsura de reducere a TVA la alimente, considerând că aceasta este singura modalitate de a ţine preţurile la alimente în actualii parametri. În acest moment, România are o TVA nediferenţiată de 19% în industria alimentară, fiind una dintre cele mai mari din lume.
În cursul acestui an, în parlament au ajuns două iniţiative legislative de diminuare a TVA la alimente - una promovată de PSD, iar cealaltă de Partidul Conservator. Ambele proiecte au trecut de o Cameră a parlamentului, dar s-au îm potmolit în cealaltă. Proiectul promovat de PSD prevedea reducerea TVA până la 5% doar la alimentele de bază: carne, lapte, pâine. Acest fapt a provocat la momentul respectiv o întreagă dezbatere, iar guvernul a respins posibilitatea unei TVA diferenţiate.
„Nu putem stabili că TVA e mai mic doar pentru carnea cu os de calitatea X, pentru că, ulterior, în România nu se va mai comercializa decât acest tip de carne. TVA ar trebui să fie redusă la tot raftul de alimente“, a mai spus Sorin Minea.
Acesta mai crede că la produsele amintite ar trebui să fie adăugate şi dulciurile. „Deşi acestea sunt tot alimente, nimeni nu a fost de acord cu introducerea lor pe listă. Doar cei cu bani trebuie să aibă acces la ciocolată?“, adaugă Sorin Minea.