Tatuajele cu henna neagră, extrem de periculoase

Tatuajele cu henna neagră, extrem de periculoase

Ministerul Sănătăţii atenţionează că tatuajele negre cu henna pot fi extrem de periculoase. Tatuajele cu henna neagră nu sunt definitive şi se estompează în câteva săptămâni. Pentru a se obţine culoarea neagră a tatuajelor şi pentru a le prelungi durata, se adaugă la henna o concentraţie mare de coloranţi.

Aceştia pot cauza reacţii alergice grave. Simptomele apar după câteva zile: mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici. Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspândi pe întreg corpul.

Oricine prezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pe trup, trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagră. Ingrediente

Henna este o plantă care provine din zonele tropicale sau subtropicale din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Sudul Asiei şi este folosită, de mii de ani, pentru vopsirea părului.  

Substanţa „neagră” folosită în timpul tatuării este henna căreia i s-au adăugat o serie ingrediente pentru a se obţine culoarea neagră. Aceste ingrediente pot fi de origine naturală, cum ar fi planta de indigo, culori sintetice ori minerale.

Para-fenilenediamina (PPD) este un aditiv folosit pentru a se obţine o culoare mai închisă a părului vopsit cu henna sau pentru decorarea trupului, pentru a se obţine un efect mai rapid şi cu o culoare mai închisă. Alţi coloranţi, cum ar fi carminul, toluenul 2,5-sulfat de diamină şi pirogalolul sunt de asemenea cunoscute ca ingrediente utilizate. Nitratul de argint şi cromul au fost de asemenea identificate în henna neagră.

PPD este un ingredient permis în produsele cosmetice, precum vopseaua de păr, într-o concentraţie care să nu depăşească 6%. Un conţinut ridicat de PPD intensifică culoarea neagră a tatuajului, îl face să dureze mai mult şi măreşte riscul de sensibilizare.

Tatuajele cu henna neagră în Europa

Tatuajele cu henna neagră se practică în Europa mai ales în timpul verii. Artiştii care le practică migrează de la un eveniment în aer liber la altul,  în special în zonele frecventate de turişti. Tatuajele negre temporare sunt cel mai frecvent oferite turiştilor, adolescenţilor, tinerilor, celor în vacanţă pe plaje, în staţiuni sau la târguri şi sunt foarte populare, deoarece culoarea neagră place mai mult decât nuanţa naturală a plantei henna.

Această formă de tatuaj temporar este deosebit de populară şi solicitată de tineri, tatuajele care imită „tatuajele tribale” pe bază de henna neagră reprezentând un suvenir foarte popular.

Deoarece reacţia cu pustule apare după 3 la 12 zile de la aplicare, majoritatea turiştilor pleacă şi nu revin în locul respectiv pentru a demonstra efectele negative produse de artişti.

Există astfel situaţii în care artiştii  continuă să afecteze alţi oameni, neconştientizând efectele grave pe care le provoacă. Dar sunt şi situaţii în care profiturile mari obţinute de artişti îi determină pe aceştia să nu mai ţină seama de consecinţe.

(17:42)

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News