Mâine vom intra în al doilea semestru al anului cu buzunarele mai uşoare. Sunt anunţate deja scumpiri ale gazului, curentului şi ţigărilor. Acestea vor fi urmate de majorări de preţuri la alimente.
Ziua de mâine marchează startul pentru un nou val de scumpiri. Unele dintre ele sunt anunţate deja de autorităţi, iar altele vor surveni ca urmare a altor creşteri de preţuri.
Capul de afiş este ţinut de gaze, curent şi ţigări. Aceste produse care vor avea de mâine un preţ mai mare sunt suficiente pentru a împinge în sus inflaţia de luna viitoare.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, săptămâna trecută, că preţurile gazelor vor creşte de la 1 iulie în medie cu 12,5%. Cauzele acestor scumpiri sunt majorarea costurilor cu achiziţia gazelor naturale în primul semestru şi nevoia firmelor distribuitoare de gaze să-şi recupereze parţial diferenţele de preţ pe care le-au suportat de la începutul anului până în prezent.
Astfel, începând de mâine, consumatorii E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) vor plăti gazele cu 11,6% mai mult, iar cei ai Distrigaz Sud vor suporta scumpiri cu 12,5%. Tot de la 1 iulie vom plăti curentul electric cu 4,4% mai scump, un kWh ajungând să coste 0,3125 lei. Însă, potrivit estimărilor specialiştilor din domeniu, impactul acestei scumpiri asupra populaţiei nu va fi foarte mare.
Cei mai afectaţi de primele scumpiri vor fi românii fumători. Cei aproximativ cinci milioane de fumători din România vor fi nevoiţ i să scoată din buzunar aproape 40 de bani în plus pentru fiecare pachet de ţigarete cumpărat. Scumpirea ţigărilor este cauzată de majorarea accizei pentru mia de ţigarete de la 41,5 euro la 50 de euro. Alimentele bat la buzunare
Scumpirea utilităţilor, la care se adaugă cea a materiilor prime, va genera creşteri de preţuri în lanţ pentru produsele alimentare şi băuturi. Potrivit companiilor din piaţa de profil, berea va ajunge la sfârşitul verii cu 30% mai scumpă decât la începutul sezonului, din cauza dublării preţului hameiului faţă de anul trecut şi a creşterii de peste şapte ori a preţului malţului. Patronatele din domeniul cărnii susţin că scumpirea gazelor şi a curentului va avea un impact de la 8% până la 10% asupra mezelurilor.
Majoritatea produselor din lapte vor fi cu aproape 10% mai scumpe, iar cele care necesită o procesare mai complexă vor suporta scumpiri peste acest nivel.
Tot 10% este scumpirea estimată de reprezentanţii industriei de profil pentru ulei. Iar în cazul pâinii trebuie să ne aşteptăm la scumpiri de 3 procente, până când vom vedea ce ne va oferi noua recoltă, spun brutarii. O majorare cuprinsă între 3% şi 5% a preţului vom vedea şi în cazul zahărului.
EFECTE
Preţuri mai mari la maşini
Alte scumpiri care i-ar putea afecta pe români sunt provocate de criza financiară de la nivel internaţional. În următoarele luni, preţul maşinilor s-ar putea majora cu câteva procente din cauza costurilor mai mari la materiile prime. Constructorul francez Renault a anunţat deja că va majora preţurile la autoturisme în medie cu 1,5%, potrivit AFP. Carlos Ghosn, directorul general al grupului Renault-Nissan, este de părere că, în următoarea perioadă, toţi constructorii vor fi forţaţi să adopte această măsură. „Este o chestiune de timp. Cum poţi să nu majorezi preţurile în condiţiile în care costurile materiilor prime au urcat cu 100%?“, a declarat Ghosn. Industria auto nu este singura afectată. Compania Sony Ericsson a avertizat că majorarea preţurilor la alimente şi la petrol afectează vânzările de telefoane mobile. Reprezentanţii producătorului de telefoane au declarat că majorările se fac simţite mai ales în China şi India, motoarele creşterii pe piaţa de telecom. (Mihaela Dincă)