Senatorii au modificat ieri Legea audiovizualului astfel încât posturile de televiziune vor fi obligate să-şi alcătuiască programele de ştiri în aşa fel încât ponderea ştirilor pozitive să fie egală cu cea a ştirilor negative.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va trebui să stabilească în ce măsură ştirile au o abordare pozitivă sau negativă. Proiectul de modificare a Legii audiovizualului le aparţine senatorului Gheorghe Funar (PRM) şi deputatului Ioan Ghişe (PNL).
El a fost respins iniţial de Camera Deputaţilor. Potrivit iniţiatorilor, scopul măsurii este „de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional“. Funar şi Ghişe susţin că ştirile despre crime, decese şi violuri ar duce la escaladarea bolilor cronice, cauzate de stă- rile psihice depresive induse de programele TV. Cei doi au invocat şi „exemple preluate din cărţi“, care arată că „negativismul ucide“. În acest caz, Senatul este Cameră decizională.
Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a catalogat măsura drept nefuncţională şi împotriva legislaţiei europene în domeniu. „O ştire este o ştire, ea nu este pozitivă sau negativă, ci reflectă pur şi simplu o realitate. Nu cred că introducerea unui criteriu cantitativ este funcţională“, a declarat Popescu.
Se solicită ajutorul lui Băsescu
CNA îi cere preşedintelui să nu promulge legea ştirilor pozitive, după ce ieri Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi o iniţiativă legislativă care obligă posturile de radio şi televiziune să difuzeze, în mod egal, ştiri cu teme pozitive şi negative.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:21