LUPEA: Liviu Negoiţă şi revoluţia de catifea din PDL

LUPEA: Liviu Negoiţă şi revoluţia de catifea din PDL

Ioana Lupea: "Liviu Negoiţă este cel mai popular politician din România."

Primarul sectorului 3 se bucură astăzi de încrederea a 54% dintre români, cu 6 procente mai mult chiar decât preşedintele Traian Băsescu, potrivit unui sondaj secret, invocat duminică seară şi de Emil Hurezeanu, şi de Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap şi Pajură“. Depun mărturie unii dintre cei care au văzut cercetarea cu ochii lor. Eficient şi discret, administrator şi politician, faima lui Liviu Negoiţă a crescut direct proporţional cu nevoia alegătorilor de un altfel de politician. Modelul „mult zgomot pentru nimic“ ar putea să-şi dea obştescul sfârşit odată cu mandatul în Bucureşti al lui Sorin Oprescu şi al circului de stat Piedone & Vanghelie. PDL are un nou lider în jurul căruia să construiască un partid cu personalitate. Numai să o dorească Liviu Negoiţă şi Traian Băsescu.

Liviu Negoiţă s-a ţinut departe de un rol politic activ, deşi, probabil, ţinteşte o funcţie publică mai înaltă decât aceea de primar al sectorului 3. Din motive personale şi necunoscute, l-a lăsat pe secretarul general al partidului Vasile Blaga să dea bătălia pentru Bucureşti, deşi sondajele de opinie îl creditau cu o victorie categorică din primul tur. Notorietatea pozitivă i-ar fi fost scut împotriva valului de nemulţumire faţă de administraţia Adriean Videanu care l-a doborât pe Vasile Blaga şi l-a urcat pe Sorin Oprescu. Pe umerii lui Liviu Negoiţă, bordurile lui Videanu - înţelegând prin „borduri“ grupuri de interese şi şantiere nesfârşite - ar fi apăsat ca fulgii de nea. Primarul sectorului 3 n-ar fi fost pe gustul simpatizanţilor populismului gregar al lui Cristian Popescu Piedone sau Marian Vanghelie, cei care i-au strecurat lui Oprescu în buzunarul halatului alb voturile câştigătoare.

Un vot pentru Piedone şi Negoiţă ar fi fost ca şi cum s-ar fi înfruptat în acelaşi timp cu terci şi trufe. Dar, spre deosebire de Vasile Blaga, ar fi adus la vot mai mulţi şi alţi votanţi, pe absenţii revoltaţi sau indiferenţi.

Refuzul ferm de a candida la Primăria Capitalei şi insuccesul în mobilizarea alegătorilor săi în favoarea lui Vasile Blaga îl fac pe Liviu Negoiţă parţial responsabil pentru eşecul de la Bucureşti. Primarul sectorului 3 ar putea fi însă pedepsit prin promovare. Chiar dacă Traian Băsescu şi Emil Boc au lăsat să se înţeleagă că în PDL nu vor avea loc decapitări, este de aşteptat, chiar şi firesc, ca partidul să-şi schimbe nu numai strategia pentru alegerile generale, ci şi câţiva lideri. Oameni noi care să-i înlocuiască la partid şi la televizor pe perdanţii din alegerile locale. Dacă vor continua să se manifeste politic doar ca un ecou palid al discursului prezidenţial, aşa cum s-a întâmplat în ultimul an, democrat liberalii nu vor putea câştiga la alegerile generale mai mult decât la locale. Cu atât mai mult cu cât şi mesajele preşedintelui şi-au pierdut magnetismul din mai 2007. În această campanie electorală, PDL ni s-a înfăţişat ca un partid fără cap, populat cu figuri obosite şi fără anvergură, fără mesaj, fără proiect şi fără viziune, parcă neputincios, repetând ca o placă zgâriată „Traian Băsescu“.

Întrebarea este dacă inevitabila revoluţie de catifea se va produce sau nu sub tutela şefului statului. Surprinzătoarea atitudine grijulie a preşedintelui normativ faţă de insuccesele partidului său poate fi interpretată, în termenii psihologiei, ca o încercare de a-l ţine sub control într-un moment de confuzie, în care acesta şi-ar putea dori mai multă autonomie. Chiar dacă l-ar fi văzut primar general, şeful statului nu i-a tolerat niciodată lui Liviu Negoiţă accesele de independenţă. Mitologia democrată îi atribuie lui Traian Băsescu sancţiuni verbale dure la adresa unor voturi indisciplinate date de primarul sectorului 3 în forurile de conducere ale partidului.

Cu capitalul său de încredere, Liviu Negoiţă ar putea fi o soluţie pentru PDL, dar şi un rival al lui Traian Băsescu. Un plus şi un minus pentru primarul sectorului 3. În matematică, plus înmulţit cu minus dă minus.

Ne puteți urmări și pe Google News