Nicolae Mischie, Ionel Manţog, Ilie Morega şi Ion Călinoiu se luptă în „dosare“ pentru şefia Consiliului Judeţean.
Baronii politicii din Gorj se bat pentru fotoliul de preşedinte al consiliului judeţean (CJ). Nicolae Mischie (PNG), Ionel Manţog (PDL) şi Dan Ilie Morega (PNL) sunt cei trei oameni politici controversaţ i, traseişti politici, în conflict cu legea, care vor şefia judeţului. Conform son dajelor, cele mai mari şanse de a fi şeful CJ Gorj le are actualul ocupant al acestei funcţii, Ion Călinoiu, vicepreşedintele PSD Gorj.
Becali, „frate“ cu Mischie
Nicolae Mischie a fost instalat preşedinte al PNG Gorj chiar de către Gigi Becali, cu ocazia meciului de fotbal dintre Pandurii Târgu-Jiu şi Steaua. Mischie are notorietate, experienţă mare în politică şi administraţie. A fost preşedintele PSD Gorj şi este primul politician căruia i s-a pus eticheta de „baron local“. A avut un mod autoritar de a conduce judeţul.
Afacerile cu lucrări publice făcute de firmele oamenilor de casă au devenit înfloritoare, dar i-au adus acum şi multe dosare penale.
Conform raportului Coaliţiei pentru o Guvernare Curată, Mischie a fost cercetat în peste zece dosare penale. Acuzaţiile formulate de procurori au variat de la luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, până la contrabandă cu arme de vânătoare. A fost condamnat acum un an, de Tribunalul Gorj, la patru ani de închisoare fără suspendare pentru fapte de corupţie. Procesul este în faza de recurs la Curtea de Apel Timişoara. Mischie mai are la activ o condamnare de un an de închisoare cu suspendare în dosarul legat de nedeclararea unei arme de vânătoare şi o altă pedeapsă de trei ani de închisoare tot cu suspendare, dar cu supraveghere, stabilită de Judecătoria Deva, pentru folosirea de acte false la autoritatea vamală pentru două autoturisme.
Manţog, mini-mogul de presă la Gorj
Ionel Manţog a intrat recent în categoria „baronilor“. Fostul director de resurse umane al SNL Oltenia a ajuns preşedintele PD Gorj în 2005, însă în 2004 era cu PSD. Susţinut şi de liderul de sindicat Marin Condescu, Manţog a ajuns secretar de stat în Ministerul Economiei, responsabil cu energia şi mineritul, deţinând controlul unui domeniu cu contracte foarte mari.
Manţog a fost cercetat şi trimis în judecată de DNA pentru modul în care şi-a construit vila de lux de strămutat din cartierul Primăverii din Târgu-Jiu. Procurorii în cauză susţin că Manţog s-a folosit de informaţii considerate secrete de serviciu pentru a achiziţiona case şi terenuri în zonele care urmau să fie strămutate în urma lucrărilor miniere, după care i s-a reconstituit o vilă de către unităţile miniere. Manţog nu a mai preluat însă nici până acum imobilul, motivând că nu este finalizat.
Deşi Manţog controlează un cotidian, un săptămânal, o televiziune şi un post de radio din Gorj, nu s-a abţinut să-i jignească şi să-i ameninţe pe ziariştii care l-au deranjat.
Morega, veşnicul „baron“
Dan Ilie Morega este veşnicul „baron“ de Gorj. Atât înainte de Revoluţ ie, cât şi după, a deţinut funcţii importante la nivelul judeţului. Înainte de ’89 a condus Cooperaţia şi a primit de trei ori titlul de Erou al Muncii Socialiste. Era un personaj de temut, în decembrie ’89 fiind la un pas să fie linşat de mulţimea adunată în centrul oraşului - a fost adăpostit în cazarma militară. A intrat apoi în afaceri şi a reuşit să achiziţioneze numeroase spaţii comerciale în Târgu-Jiu şi Motru. Şi după Revoluţie, Morega a fost în mai multe funcţii mari, indiferent de partidele aflate la putere.
Ilie Morega a fost trimis de DNA în judecată în dosarul „bani pentru partid“, fiind acuzat că şi-a folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii de bani de la diferite instituţii publice pentru campania electorală a PNL, conform raportului Coaliţiei pentru o Guvernare Curată.
Călinoiu, strămutat de lux cu NUP
Ion Călinoiu, candidatul PSD, este actualul preşedinte al CJ şi a fost unul dintre beneficiarii afacerii „vile pentru strămutaţii de lux“, potrivit Coaliţiei pentru o Guvernare Curată.
A cumpărat în 2003, cu doar 80 de milioane de lei vechi, două case modeste în satul Ştiucani, iar Compania Lignitului i-a construit o vilă.
NICOLAE MISCHIE
Vârsta: 63 de ani.
Familie: căsătorit, doi copii.
Profesie şi studii: profesor universitar la Univ. „Constantin Brâncuşi“, Institutul Pedagogic de Istorie-Geografie din Craiova; Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie.
Apartenenţă politică: FSN, PSD şi, din 2008, PNG Gorj.
Avere: o vilă în Târgu-Jiu, un conac şi o casă în comuna Runcu, o casă în comuna Godineşti, un apartament în Bucureşti.
Puncte tari: experienţă.
Puncte slabe: acuzaţii de corupţie, condamnări şi dosare penale, conflicte cu jurnaliştii.
IONEL MANŢOG
Vârsta: 52 de ani.
Familie: căsătorit, un copil.
Profesie şi studii: consilier juridic; Facultatea de Drept din Bucureşti, promoţia 1980. Apartenenţă politică: PD, PSD, PDL.
Avere: un apartament în Târgu-Jiu, o vilă în cartierul Primăverii, nepreluată de la unitatea minieră, un Renault Laguna.
Puncte tari: bun organizator.
Puncte slabe: tendinţa de autoritarism, conflicte cu jurnaliştii, dosar penal, acuzaţii de corupţie.
ILIE MOREGA
Vârsta: 62 de ani.
Familie: divorţat, doi copii.
Profesie şi studii: economist; Universitatea din Craiova - Facultatea de Ştiinţe Economice.
Apartenenţă politică: PCR, ApR, PRM, PNL-C, PNL. Avere: o vilă în Târgu-Jiu, spaţii comerciale.
Puncte tari: relaţiile şi capacitatea de a se adapta la situaţii noi.
Puncte slabe: acuzaţii de corupţie, dosar penal, conflicte cu jurnaliştii.