Marian Crişan, de la brutărie la Cannes

Marian Crişan, de la brutărie la Cannes

Tatăl câştigătorului Palme d’Or face pâine în Salonta.

Câştigătorul Palme d’Or din acest an, bihoreanul Marian Crişan, a plecat din Salonta în urmă cu 14 ani cu gândul să ajungă, într-o zi, la Cannes. Odată cu decernarea premiului, duminică seara, ştire care a făcut turul micului oraş de la graniţa de vest, abia dacă mai există om pe stradă care să nu ştie deja unde este locuinţa părinţilor tânărului de 32 de ani, soţii Crişan.

Cinematograful din casă

Dosită undeva la un capăt de drum, într-o grădină parcă interzisă curioşilor, se înalţă o casă cu etaj, în jurul căreia se împletesc terase pe două niveluri. Subsolul însă adăposteşte comoara. „De când am construit casa mi-am făcut aici un fel de studio. Pe vremea lui Ceauşescu, înregistram casete video şi audio cu muzică luată de la străini cu antena parabolică“, spune Vasile Crişan, tatăl regizorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studioul este locul în care Marian s-a „contaminat“ cu microbul filmului. „Mă uitam cu fratele meu, Dan, şi cu prietenii de şcoală până seara târziu la filme. Pe la 11 ani, am prins unul cu Indiana Jones. Mi-a plăcut tare mult şi am început să întreb cunoscuţii cum e făcut. Cineva mi-a spus că meritul este al celui scris ultimul pe generic: regizorul“, povesteşte proaspătul câştigător la Cannes. A rămas pasionat de filme şi, până când a plecat la facultate la Bucureşti, copia filme de pe Sky Movies şi le titra.

Filmul şi discuţia cu acel prieten l-au urmărit mereu. Atât de tare, încât n-a renunţat nicio clipă la visul lui de a deveni regizor, deşi părinţii îşi doreau un alt viitor pentru el.

A făcut ASE-ul „Şi lui, şi lui Dan, le plăcea foarte mult să citească şi erau pasionaţi de limbile străine. În ’93, Dan a intrat la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi voiam ca Marian să facă şi el Relaţii Economice Internaţionale. A dat admitere şi a intrat, dar în ziua când s-au afişat rezultatele mi-a spus: «Cinci ani, cât voi face facultatea asta, am să tot dau la ATF până am să intru»“, povesteşte Vasile Crişan.

Emoţionat de determinarea fiului său, tatăl spune că din acel moment i-a angajat profesor, iar, în 1995, Marian a intrat la Academia de Teatru şi Film, specializându-se pe regie de film. A început cu videoclipurile. Vama, Paraziţii, Cassa Locco, BUG Mafia şi Animal X sunt doar câteva dintre trupele care l-au preferat ca regizor. Are o fetiţă de 10 luni

Vasile şi Viorica Crişan au toate motivele să se simtă împliniţi. Brutăria din Salonta, afacerea familiei, înfloreşte de la an la an. Marian „regizorul“ i-a făcut faimoşi nu doar în Salonta, ci le-a asociat numele cu trofeul Palme d’Or. În plus, le-a dat şi o nepoţică, de zece luni.

Tatăl regizorului este consilier PLD, iar colegii săi din primărie vor vota în ultima şedinţă din luna mai acordarea titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Salonta lui Marian Crişan. Regizorul se întoarce acasă peste mai puţin de trei săptămâni. MEGATRON

Jucărie din Happy Meal

„«Megatron» s-a născut dintr-o discuţie avută în tren cu Beti, o fostă colegă de liceu, care-mi povestea cum îşi duce copiii la Oradea la McDonald’s“, a spus Marian Crişan. Pentru cei care încă nu ştiu, megatronul este o jucărie dintr-un Happy Meal, pe care şi-o doreşte mult copilul din rolul principal. Cinefilii vor putea urmări, în premieră, scurtmetrajul la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, pe 6 iunie, la ora 20.30, în deschiderea proiecţiei cu filmul „Boogie“ al lui Radu Muntean, la rândul său prezentat la Cannes.