Murgeanu, consultant pentru firma lui „Puiu“ Popoviciu

Murgeanu, consultant pentru firma lui „Puiu“ Popoviciu

Între 2003-2004, actualul viceprimar al Capitalei a acordat consultanţă SC COMALIMENT SA la construirea unui imobil în Bucureşti.

Răzvan Murgeanu, viceprimar al Capitalei şi candidat PDL la Primăria Sectorului 1, a lucrat, în perioada 2002-2003, pentru firma COMALIMENT SA. Societatea face parte din concernul Băneasa Investments, controlat de magnatul imobiliar Gabriel „Puiu“ Popoviciu.

Despre Popoviciu, Murgeanu declară că i-a fost coleg de liceu. „Doamne, iartă-mă! Niciodată nu m-am dezis de chestiunea asta. N-am ascuns nimic.“ „Dădeam «bun de turnat»“

Contactat de EVZ pentru a ne explica natura relaţiei cu firma lui Popoviciu, Murgeanu a spus că „a fost vorba despre un contract de colaborare“. Pe vremea aceea, Murgeanu era director al Direcţiei de utilităţi publice din Primăria Capitalei şi consilier local la sectorul 1. El a povestit că, fiind de profesie inginer constructor, a efectuat expertiza pentru un imobil pe care firma COMALIMENT SA l-a construit pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti. „Era un imobil P+6 şi două subsoluri, dacă-mi aduc bine aminte. Eu, ca persoană fizică, i-am făcut expertiză. Mă duceam după program, dădeam «bun de turnat», verificam actul de analiză la fier şi la beton, mă rog, tot ce înseamnă structură“, ne-a declarat Murgeanu. „Aş face şi astăzi acest lucru“

Viceprimarul nu vede nicio incompatibilitate între calitatea de angajat al Primăriei Capitalei şi cea de consultant pentru societăţi comerciale private. „Nu, atâta timp cât imobilul respectiv nu avea nicio legătură cu municipalitatea“, a spus el.

Murgeanu susţine că ar face acest lucru şi astăzi, dacă Legea funcţionarilor publici nu i-ar interzice acest lucru: „Atunci a fost oportunitatea să câştig nişte bani în plus din munca mea şi n-am ezitat să o fac. Dacă aş fi putut să o fac în continuare, aş fi făcut-o, însă am devenit funcţionar public“.

Din fişele fiscale depuse de Murgeanu reiese că veniturile realizate în urma contractului de consultanţă cu COMALIMENT SA se ridică la 342.980.000 de lei vechi. Pentru această sumă a fost reţinut un impozit de 123.168.600 de lei vechi.

LA O EMISIUNE TV Viceprimarul a negat public vreo legătură profesională cu magnatul

Într-o emisiune televizată, Răzvan Murgeanu a avut ocazia să facă public contractul de consultanţă cu firma lui Popoviciu, dar nu a făcut-o. Pe 15 mai 2008, în emisiunea „Vorbe grele“ de la Antena 2, Murgeanu a fost întrebat de moderator dacă a fost vreodată „angajatul“ lui Puiu Popoviciu. El a negat. Apoi, moderatorul l-a întrebat dacă a avut vreun „part-time“, iar Murgeanu a negat şi acest lucru. Reproducem dialogul de la Antena 2: Victor Ciutacu: Am primit un SMS şi vă întreb: aţi fost vreodată angajatul lui Puiu Popoviciu? Răzvan Murgeanu: Niciodată. N-am fost angajat al lui Puiu Popoviciu în viaţa mea. Este fals. Păi, nu avea cum să fiu angajatul lui Puiu Popoviciu. Am fost la primărie. Cum era să fiu la Puiu Popoviciu? Poate aveaţi un part-time? Murgeanu (ironic): Da, după orele de serviciu. N-am fost niciodată angajatul lui Puiu Popoviciu. Ce-i prostia asta? Eram viceprimar. Cum era să fiu…“

343 de milioane de lei vechi a fost suma plătită de COMALIMENT viceprimarului Răzvan Murgeanu, în schimbul consultanţei acordate în construcţii AFACERE PROFITABILĂ COMALIMENT, preluată pentru spaţiile ei comerciale Firma căreia i-a oferit consultanţă Răzvan Murgeanu, COMALIMENT SA, face parte dintr-un păienjeniş de societăţi, controlate de Gabriel „Puiu“ Popoviciu (ginerele temutului lider comunist Ion Dincă „Te-leagă“) şi Radu Dimofte, partenerul de afaceri şi prietenul lui Popoviciu.

Magnaţii se numără printre cei care şi-au clădit averea pe doi piloni - pe de-o parte s-au implicat, direct sau prin intermediari, în privatizarea unor importante unităţi de stat, iar, pe de altă parte, au adus în România mărci celebre dincolo de graniţe. În plus, cei doi sunt artizanii celui mai mare proiect imobiliar în Europa de Est: cartierul Băneasa Rezidenţial.

Astfel, A.S.D Mioriţa, Practic, Herăstrău şi COMALIMENT au intrat, pe rând, în aria de control a ginerelui lui Dincă „Te-leagă“. De la stat la privat

COMALIMENT SA activează în industria alimentară şi reprezintă fostul lanţ de magazine de stat. Preluarea acesteia de către „Puiu“ Popoviciu s-a dovedit o lovitură de maestru, deoarece societatea avea în patrimoniu numeroase spaţii comerciale, presărate în zone-cheie ale Capitalei: Calea Dorobanţilor, străzile Academiei, Mihail Kogălniceanu sau Regina Elisabeta. Privatizarea societăţii a intrat în linie dreaptă în 1998. Atunci, printre acţionari îşi fac apariţia trei firme cu capital privat: două din România şi o a treia cu sediul în Cipru, Broadhust Investments Limited, companie de tip offshore. Aceasta din urmă se regăseşte mai târziu şi în acţionariatul altor companii, aflate tot în sfera de influenţă a duetului „Popoviciu - Dimofte“.

Odată cu preluarea parţială a acţionariatului de către cele trei companii private, apare prima „urmă“ a celor doi magnaţi în afacerea COMALIMENT. În noiembrie ’98, printre administratori îşi face intrarea „Puiu“ Popoviciu. Acţionari cu greutate

O lună mai târziu, intenţiile magnatului şi ale tradiţionalilor săi parteneri - cumnatul Nicolae Badea şi prietenul Radu Dimofte - devin clare. Părinţii „celebri“, Aurel Popoviciu, Maria Badea şi Zerlin Dimofte, dar şi afaceristul Dan Petrescu, personaj întâlnit mai des în preajma lui Ion Ţiriac, cumpără o parte din acţiunile COMALIMENT.

Mai mult decât atât, acestora li s-au alăturat în structura patronală o serie de societăţi controlate de juniorii Popoviciu şi Dimofte: Alltrom - firma „amiral“ a familiei, Log Trans - care între timp şi-a schimbat numele în Băneasa Investments şi a intrat în vestita asociere cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, şi American Restaurant System - prin care afaceriştii au preluat francizele pentru restaurantele Pizza Hut şi KFC.

În decursul celor 10 ani de la începerea privatizării, Gabriel Popoviciu nu mai apare în mod oficial în structura COMALIMENT, dar acţiunile se împart între mama sa, Ligia Popoviciu (78 de ani), şi două firme de tip offshore, omniprezente în toate afacerile magnatului. (Liviana Rotaru)

Ne puteți urmări și pe Google News