Isteria Indiana Jones

Isteria Indiana Jones

Harrison Ford refuză să îmbătrânească. Celebrul Indiana ne poartă pe mai multe continente, făcându-ne părtaşi la căutarea unui artefact străvechi, în „Indiana Jones: Regatul craniului de cristal“.

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, cea de-a patra parte a faimoasei serii „Indiana Jones“, care a strâns peste 1 miliard de dolari în cinematografele din lumea întreagă, a fost lansat cu surle şi trâmbiţe la Cannes. Nici că se putea o mai bună intrare în scenă pentru regizorul de Oscar Steven Spielberg („Lista lui Schindler“, „Salvaţi Soldatul Ryan“), însoţit de scenaristul şi producătorul executiv al acestui film, nu mai puţin celebrul George Lucas (creatorul seriei „Războiul stelelor“), şi de Harrison Ford.

„Regatul craniului de cristal“ urmăreşte reţeta infailibilă a lui George Lucas, cu răsturnări spectaculoase de situaţie, simboluri mistice, elemente aparţinând unor civilizaţii străvechi şi nelipsitele glume pe seama fobiei de şerpi a lui Jones. La 64 de ani, Ford refuză să îmbătrânească şi şi-a cultivat o condiţie fizică menită să-i permită realizarea cascadoriilor din film. A declarat că ar fi dispus să joace şi în „Indiana Jones 5“, cu o singură condiţie: producţia să nu dureze alţi 20 de ani.

Cate Blanchett, agent sovietic

De data aceasta, arheologul, ceva mai îmbătrânit, se află în căutarea unui craniu de cristal cu puteri miraculoase. Aceeaşi ţintă o au însă şi conducătorii armatei sovietice, care o răpesc pe fosta iubită a lui Jones, Marion (Karen Allen, pentru a doua oară alături de Ford, după „Raider of the Lost Arc“, din 1981).

Jones porneşte într-o expediţie de salvare, desfăşurată pe mai multe continente. Unul dintre rivalii săi de temut este interpretat de o frumuseţe glacială: Cate Blanchett, pe care o veţi putea urmări în rolul agentului sovietic Irina Spalko. Superba ei podoabă capilară blondă e înlocuită cu un păr negru tuns scurt şi foarte chic. „Îmi cer scuze întregii populaţii ruseşti pentru rusa mea stâlcită, dar din fericire, replicile mele vor fi dublate“, a glumit Cate la conferinţa de presă de la Cannes.

Criticii nu au fost prea entuziasmaţi de megaproducţia lui Spielberg, considerând-o mult prea comercială pentru a fi prezentată la un astfel de eveniment. Filmul „nu e atât de slab pe cât ne temeam, dar nici atât de bun cum se spera“, se scria în „Daily Telegraph“, după vizionarea filmului. Publicul român va putea să decidă la rându-i calitatea acestuia începând cu 23 mai, când „Regatul craniului de cristal“ intră în cinematografe.

Scurgere de informaţii

Curiozitatea maximă a publicului referitor la noul „Indiana Jones“ a fost speculată de unii, cu toată secretomania şi clauzele de confidenţialitate impuse de Steven Spielberg. Actorul Tyler Nelson, luat de efuziunea unui entuziasm juvenil şi emoţionat la culme pentru că fusese ales să joace alături de Harrison Ford şi Cate Blanchett, a dezvăluit detaliile scenariului pentru un ziar din Oklahoma. Spielberg s-a făcut foc şi pară la adresa „trădătorului“, l-a acţionat în instanţă şi l-a eliminat din distribuţie.

La doar câteva zile după puseul lui Tyler, 2.500 de fotografii realizate pe platourile de filmare pentru promovarea noului Indiana Jones au fost furate din studiourile de producţie, alături de detalii despre bugetul filmului şi informaţii referitoare la alte producţii. Purtătorul de cuvânt al lui Spielberg avertiza atunci mass-media să nu publice imaginile subtilizate. Hoţul, un recidivist de 37 de ani, a fost prins în final şi condamnat la doi ani de închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News