Inflaţia se va domoli spre sfârşitul anului

Inflaţia se va domoli spre sfârşitul anului

Guvernatorul BNR susţine că acesta va fi momentul potrivit pentru reducerea dobânzii.

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politică monetară dacă va observa o schimbare a percepţiei pieţei asupra inflaţiei.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat, ieri, în cadrul unui seminar pe teme economice, că reducerea dobânzii-cheie este posibilă atunci când inflaţia se înscrie clar pe o traiectorie descendentă.

„S-ar putea ca spre sfârşitul anului să vedem acest lucru“, a precizat şeful băncii centrale referitor la momentul când ar putea fi luată decizia de scădere a dobânzii. Aceasta deoarece Isărescu nu crede că până în luna august se va schimba percepţia privind evoluţia inflaţiei. Potrivit oficialului BNR, citat de Mediafax, piaţa va observa scăderea inflaţiei în lunile septembrie-octombrie.

Creşterea preţurilor de consum a încetinit în aprilie la 0,52%, comparativ cu 0,67% în martie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de maximul ultimilor doi ani. BNR contra guvernului În cadrul seminarului, guvernatorul BNR s-a contrazis cu ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, pe tema deficitului de cont curent. Mugur Isărescu a declarat că vulnerabilitatea economiei româneşti va continua să crească până când statul va demonstra că economia poate creşte concomitent cu diminuarea deficitului extern. Potrivit guvernatorului, România nu a reuşit să arate până acum că poate înregistra creştere economică prin reducerea deficitului de cont curent.

Ministrul finanţelor, însă, este de părere că deficitul de cont curent nu este un factor alarmant, deoarece este necesar pentru a susţine creşterea economică estimată la 7%. „Deficitul de cont curent a crescut, dar totuşi România are un potenţial de export foarte mare“, a precizat Vosganian. Ministrul finanţelor a explicat că valoarea exporturilor din acest an este comparabilă cu produsul intern brut al României din anul 2000. ESTIMARE Mâncare scumpă încă trei ani Preţurile alimentelor de larg consum, precum orezul, se vor menţine ridicate în următorii doi sau trei ani, avertizează Banca Mondială. Specialiştii instituţiei financiare internaţionale apreciază, totodată, că piaţa mondială func- ţionează şi nu este necesară vreo intervenţie, relatează Reuters. „Acest trend nu este o chestiune de câteva săptămâni, câteva luni. Ar putea dura doi sau trei ani“, a declarat, ieri, Juan Jose Daboub, directorul operaţional al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, pieţele de alimente din întreaga lume funcţionează şi nu şi-au pierdut capacitatea de reglare.

Ne puteți urmări și pe Google News