Bătrâni lăsaţi pe drumuri de funcţionari publici corupţi

Bătrâni lăsaţi pe drumuri de funcţionari publici corupţi

Doi angajaţi de la Primăria Sectorului 5 sunt acuzaţi că au ajutat o bandă de tâlhari să lase fără proprietăţi zeci de pensionari bucureşteni. Deşi, doar în ultimele şase luni, cei peste 100 de poliţişti implicaţi în anchetă au adunat împotriva Adrianei Bociu şi a lui Teodor Bodârlău - de la Direcţia Taxe şi Impozite a primăriei - „munţi de probe“ care i-ar fi putut trimite imediat după gratii, magistraţii judecătoriei de sector au decis că cei doi pot fi cercetaţi în libertate.

Motivul: în opinia judecătorilor, „singura lor vină“ a fost aceea că au încasat sute de mii de euro din vânzarea caselor şi terenurile luate cu forţa unor pensionari care erau jefuiţi, sechestraţi şi chiar drogaţi.

Zeci de bătrâni singuri şi bolnavi au fost lăsaţi pe drumuri de doi funcţionari ai Primăriei Sectorului 5 din Capitală, care, ajutaţi de o bandă de tâlhari, şi-au umplut buzunarele cu sute de mii de euro de pe urma şantajelor şi a terorii. Sprijin şi pentru temutul clan Chiroaica „Fiecare membru al grupării avea un rol bine stabilit. Personajele-cheie însă erau cei doi funcţionari fără de care tâlharii nu ar fi pus mâna pe nicio casă. Baza de date a primăriei era la-ndemâna celor doi, astfel că aceştia puteau alege cu uşurinţă victimele: îi vizau în special pe cei care primesc ajutor social şi care nu au rude în viaţă. Verificau apoi ce proprietăţi au bătrânii şi vedeau unde nu există rolul fiscal (document fără de care nu este posibilă realizarea unei tranzacţii imobiliare)“, au precizat anchetatorii.

Potrivit acestora, Bociu şi Bodârlău vindeau apoi datele viitoarelor victime tâlharilor: cinci femei şi cinci bărbaţi. În grupuri de câte doi-trei, aceştia din urmă mergeau la adresele indicate de funcţionari şi le spuneau bătrânilor că sunt angajaţi ai primăriei şi că au fost trimişi să-i ajute. „Mergeau fie cu câte un cozonac, fie cu câte o cutie cu lapte, convingându-i astfel pe pensionari să-i poftească în casă. În timp ce una dintre femei stătea de vorbă cu victima, ceilalţi scotoceau prin dulapuri după actele de identitate şi documentele de proprietate ale imobilului. Nu uitau însă banii şi bunurile de valoare“, au completat poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al sectorului 5.

Dacă bătrânii realizau că sunt înşelaţi şi încercau să opună rezistenţă erau, în cel mai bun caz, ţinuţi cu forţa pe un scaun. Au fost situaţii în care victimele au fost sechestrate până la două săptămâni şi chiar drogate până când tâlharii, ajutaţi din nou de cei doi funcţionari, reuşeau să înscrie pe numele unuia dintre ei proprietăţile şi apoi să le vândă. Implicaţi în afaceri cu lumea interlopă a Capitalei Potrivit anchetatorilor, Adriana Bociu i-a ajutat în acelaşi mod şi pe liderii temutului clan Chiroaica, arestaţi în ianuarie anul acesta, după ce, timp de câţiva ani, au încercat să-i înlocuiască pe fraţii Cămătaru la şefia lumii interlope a Capitalei. În plus, deşi până acum oamenii legii au reuşit să probeze 12 cazuri, aceştia sunt convinşi că numărul victimelor este mult mai mare, mai ales că în locuinţa lui Bodârlău au fost descoperite 133 de pagini cu date ale unor potenţiale victime. „Avem informaţ ii că e posibil ca aceşti doi funcţ ionari să fi fost ajutaţi şi de angajaţi de la Cadastru şi de la birourile de Carte Funciară“, au conchis poliţiştii.

La rândul lui, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a anunţat ieri că i-a concediat pe cei doi funcţionari din reţeaua care a înşelat mai mulţi bătrâni, negând că ar avea vreo legătură cu aceştia. „Am auzit că Bodârlău (unul dintre funcţionarii acuzaţi) are masterat, dar nu ştiu cine mama mă-sii e băiatul ăsta. În 2006, noi am mai primit reclamaţii pentru ceva similar, am dat informaţiile mai departe la Parchet, însă s-a dispus neînceperea urmării penale împotriva celor reclamaţi atunci“, a precizat primarul. MĂRTURIE „M-au furat ca-n codru“ Ştefan Arindoiu, un bucureştean trecut de 70 de ani şi aproape orb, a căzut şi el victimă grupării dirijate de funcţionarii Primăriei Sectorului 5, în 2006. „Au venit la mine sub pretextul că vor să mă ajute. Iniţial, mi-au furat 5.000 de lei pe care-i ţineam în dulap. S-au întors apoi, după câteva zile, au intrat în casă cu forţa şi m-au lăsat şi fără actele apartamentului. M-au furat ca-n codru. Să dea Dumnezeu să stea după gratii cel puţin 50 de ani, că au înşelat mult prea mulţi bătrâni aflaţi în situaţia mea“, a povestit cu amărăciune bătrânul.

Ne puteți urmări și pe Google News