Voluntarii români îi ajută pe sinistraţii din China

Voluntarii români îi ajută pe sinistraţii din China

Şapte membri ai unei fundaţii din Alba-Iulia pleacă în provincia chineză Sichuan, ca să aibă grijă de orfanii cutremurului. Voluntarii români vor reprezenta şi Crucea Roşie din Spania.

Şapte voluntari din partea Fundaţiei Search&Rescue Team din Alba-Iulia vor ajunge, până la sfârşitul acestei săptămâni, în provincia chineză Sichuan. Grupul este format din trei medici, doi pediatri şi un ortoped, asistenţi medicali şi voluntari, din Alba-Iulia şi Cluj-Napoca. Ei le vor acorda asistenţă umanitară copiilor afectaţi de cutremurul devastator care a lovit China.

Conducerea operaţiunilor este asigurată de vicepreşedintele fundaţiei, Călin Bogdan, specializat în acţiuni de intervenţie. Mâna lui dreaptă va fi Teodora Crişan, asistentă-şefă în cadrul fundaţiei. Toţi medicii care vor pleca în China sunt tineri rezidenţi la spitale din Cluj-Napoca. Ce vor găsi acolo

„Am văzut nişte imagini. Ne-au trimis să vedem cam unde mergem. E un câmp cam de aici până la Zlatna (n.r. - 35 de kilometri), larg, unde nu e nimic şi sunt mulţi copii care se plimbă buimaci şi nu ştiu încotro să o ia. Şi copii, şi oameni mari, care nu sunt însă părinţii lor. Se caută unii pe alţii, toată lumea e bulversată în zonele afectate“, ne-a spus Călin Bogdan.

Voluntarii români nu vor ajunge neapărat în zona de risc. „Vom sta undeva în afara zonei şi ne vom ocupa de copiii care au rămas într-un fel sau altul orfani sau ai căror părinţi sunt în stare gravă şi nu pot să aibă grijă de ei. Îi adunăm pe toţi şi facem un fel de orfelinat ambulatoriu. Practic, le acordăm primul ajutor, le dăm medica- ţia minimă şi îi dăm mai departe când vin organele abilitate ale lor“, a explicat Călin Bogdan. Vaccinuri din Bulgaria

Cea mai mare grijă a lui Călin Bogdan este să nu i se îmbolnăvească vreun membru al echipei. El speră ca toţi colegi săi să se adapteze la noua climă. „Vă daţi seama că şi o simplă diaree capătă alte proporţii în asemenea condiţii“, a spus el.

Tocmai de aceea, voluntarii ardeleni s-au pregătit cât au putut de bine, inclusiv din punct de vedere medical, chiar dacă n-a fost totul foarte simplu. „A fost puţin complicat. Vaccinul de ciumă care se găseşte în România, pentru că nu prea este cerere, are o latenţă foarte lungă, 6 zile. Dacă am fi făcut acest vaccin miercuri, în zona de risc am fi putut să mergem abia peste şase zile. Dar ne-a ajutat Institutul de Oncologie şi ne-a adus din Bulgaria vaccinuri mult mai rapide. Aşa că joi vom fi deja imuni la ciumă. Am mai făcut vaccinuri pentru salmoneloză, trei tipuri de friguri şi ceva adjuvante pentru sistemul imunologic“, a explicat Călin Bogdan, precizând că, în total, a fost vorba despre şapte injecţii.

Voluntarii ardeleni se aşteaptă şi la altfel de probleme. „Probabil ne vom confrunta şi cu scurgeri de gaze. Ne-au spus să ne pregătim, să fim atenţi, că la ei gazul e foarte la suprafaţă“, a precizat Călin Bogdan. PREGĂTIRILE Reprezintă şi Crucea Roşie din Spania Pentru voluntarii ardeleni, acţiunea din China este prima de o asemenea amploare şi aflată la o distanţă geografică atât de mare. „Acţiuni de genul cum vor desfăşura în China nu am mai făcut. Tocmai venim din Spania, unde am participat la nişte seminarii exact pe asemenea situaţii“, spune Călin Bogdan. Voluntarii români vor reprezenta şi Crucea Roşie din Spania, cu care au semnat un parteneriat. Spaniolii nu au putut pune la dispoziţie oameni, pentru că aceştia sunt prinşi cu începerea sezonului estival, dar i-au ajutat pe români să obţină vizele de China. Drumul şi alte cheltuieli sunt suportate de primăria şi Spitalul Judeţean Alba-Iulia şi de farmacii şi firme private din Cluj.

DESANT PE TĂRÅMUL MORŢII Oraşele în care n-a rămas în picioare nicio casă

Dezastrul provocat de cutremurul de magnitudine 7,9 pe scara Richter, produs luni în China, îi trimite în prima linie pe soldaţii Armatei Populare de Eliberare, însă rcinaţi acum cu o misiune istorică. Autorităţile de la Beijing au mobilizat 100.000 de soldaţi pentru a-i recupera pe supravieţuitorii prinşi sub dărâmături şi pentru a transporta ajutoare sinistraţilor, relevă AFP.

Pe jos, în camioane, la bordul elicopterelor, zeci de mii de soldaţi au plecat de urgenţă spre provincia Sichuan (sud-vest), cea mai afectată de seismul care a lăsat în urmă circa 15.000 de morţi, 40.000 de dispă- ruţi şi zeci de mii de răniţi.

Soldaţii sunt acum eroii sinistraţ ilor. Toate speranţele oamenilor stau în ei. Trupele de intervenţie, care fac parte din cea mai mare armată din lume trebuie să lupte de această dată şi cu condiţiile meteo extrem de nefavorabile. O ploaie rece şi puternică s-a abătut asupra regiunii afectate de cutremur, amplificând coşmarul oamenilor şi îngreunând misiunea salvatorilor.

7.700 de morţi din 10.000 de suflete

Gravitatea situaţiei depăşeşte cele mai pesimiste estimări. În anumite zone, accesul echipelor de salvatori este aproape imposibil. În aria din jurul epicentrului seismului, mai multe aşezări au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului. „Nu mai există nicio casă în mai multe oraşe şi localităţi din districtul Wenchuan; totul a fost ras“, a afirmat Wang Yi, şef al unei unităţi din cadrul poliţiei armate. În oraşul Yingxiu, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, din cei 10.000 de locuitori, 7.700 au murit. Iar din cei 2.300 care au supravie- ţuit, peste o mie sunt grav răniţi. „Situaţia din Yingxiu este mai groaznică decât ne temeam“, a declarat un responsabil local.

Armata chineză a paraşutat ieri pachete cu alimente în zonă. „Două elicoptere au început să paraşuteze ajutoare în Yingxiu“, în districtul Wenchuan, a anunţat generalul Li Shiming, comandantul regiunii Chengdu.

În timp ce soldaţii fac eforturi supraomeneşti să-i ajute pe sinistraţi, supravieţuitorii continuă să lupte pentru ziua de mâine. Împrejurimile şi oraşul Dujiangyan, unde moartea a lovit fără milă, s-au transformat în tabere de corturi. Însă corturile nu au ajuns încă la toţi sinistraţii.

În Dujiangyan, sinistraţii luptă pentru viaţă

Nu departe de un liceu care s-a prăbuşit, în jur de 50 de persoane au încercat să-şi încropească un adă- post - câţiva pari înfipţi în pământ peste care stă întinsă o folie. Sub adăpostul improvizat se găsesc câteva paturi, câteva mese şi câteva haine. „Am făcut totul singuri. Nu am primit corturi de la guvern“, a spus Zhang Chegqiang, un bărbat de 50 de ani, care trebuie să aibă grijă de familia sa de şapte persoane.

Cu toate acestea, speranţa nu a murit. O fetiţă de 3 ani a fost salvată, ieri, după ce a stat timp de 40 de ore îngropată sub dărâmături, peste cadavrele părinţilor ei. Copilul, care avea răni grave la picioare, a fost localizat marţi dimineaţă, însă de teamă că ar putea să-i agraveze rănile, salvatorii au aşteptat să primească echipamente speciale pentru a putea interveni.

Ne puteți urmări și pe Google News