Privit prin prisma cifrelor, eventul campionat-Cupă reuşit de CFR Cluj e pe deplin justificat de randamentul şi stabilitatea băncii tehnice a ardelenilor.
Pe lângă titlul de campioană a României la fotbal, CFR Cluj a câştigat şi la un alt capitol. Ardelenii au avut cel mai eficient antrenor al unei echipe din Liga I în sezonul 2007-2008. Cu Ioan Andone la timonă, „feroviarii“ au acumulat 76 de puncte dintr-un total de 102 puse în joc. Procentajul „Fălcosului“ este astfel de 74%, cifră inferioară cu un procent celei cu care Mircea Rednic a triumfat în acest clasament în stagiunea trecută. Ando rămâne însă cel mai eficient tehnician în campionatul 2007-2008, justificând astfel laurii cu care s-a încununat echipa sa, CFR Cluj.
„Ţânţarul“, eternul nedreptăţit
Pe locul secund s-a clasat Cornel Ţălnar, cel care, în două mandate, a bifat 13 meciuri pe banca lui Dinamo. „Ţânţarul“ a reuşit un procentaj de 69%. Sărmanul „Ţânţar“ se poate considera, fără nicio îndoială, marele nedreptăţit al acestui sezon. Adus în prim-plan, de fiecare dată, în momentele de criză, având statutul permanent de manta de vreme rea, Ţălnar s-a dovedit a fi o soluţie eficientă. În final, puse unul peste altul, mandatele sale au însumat 13 meciuri. Cu o eficienţă de 69 la sută, dinamovistul a ocupat locul doi în clasamentul general, după Andone. Nici acest lucru, nici victoria cu Steaua nu i-au convins însă pe conducătorii „roş-albilor“ să-i acorde încrederea şi la anul.
Ultima treaptă a podiumului este ocupată de Marius Lăcătuş. „Fiara“ a avut un procentaj de 79% la cârma Stelei, însă a fost tras în jos de cele 18 puncte pierdute în primele nouă runde, atunci când ocupa funcţia de tehnician al celor de la UTA. Cu o eficienţă finală de 66%, fostul jucător al echipei din Ghencea a intrat totuşi între primii trei antrenori ai sezonului care, în premieră, trimite campioana în grupele Ligii Campionilor. Doar şapte „integralişti“ În total, 38 de antrenori au bifat cel puţin un meci pe banca unei echipe din primul eşalon. În ediţia trecută a competiţiei, numărul tehnicienilor a fost de 39.
Spre deosebire de sezonul precedent, când opt tehnicieni au stat în funcţie la toate cele 34 de runde, acum numărul „integraliştilor“ a scăzut la şapte. Ioan Andone, Petre Grigoraş (Oţelul), Viorel Hizo (Ceahlăul), Dan Petrescu (Unirea), Ionuţ Popa (Poli Iaşi), Ioan Ovidiu Sabău (Gloria Bistriţa) şi Dusan Uhrin jr. (Poli Timişoara) sunt numele celor care au rezistat până la final în ediţia 2007-2008.
DE UMPLUTURĂ
Gică Hagi n-are loc decât la rubrica „şi alţii“ Alţi 15 antrenori n-au reuşit să se „califice“ pentru a participa la clasament, deoarece au stat pe bancă sub 10 meciuri, numărul minim luat în calcul pentru a ne putea edifica asupra valorii lor. Gică Hagi este cel mai sonor nume al acestui pluton pestriţ, din care nu lipsesc antrenorii străini. Italienii Cristiano Bergodi (9 meciuri pe banca Rapidului, procentaj 70%) şi Massimo Pedrazzini (4 meciuri la Steaua, procentaj 58%), precum şi portughezul Joaquim Teixeira (două meciuri la Pandurii, procentaj 0%!) n-au rezistat la cârma echipelor preluate.
Dintre cei 12 antrenori români în trecere pe banca unor echipe, Gică Hagi (6 meciuri la Steaua, procentaj 61%) e cam singurul cu pretenţii. Ceilalţi sunt în general fie „secunzi“ numiţi temporar, pentru a gestiona situaţii de criză (Ilie Stan, Daniel Mogoşanu, Marian Rada, Roland Nagy, Gabriel Zahiu), fie antrenori cărora li s-a oferit o şansă, dar n-au confirmat (Ionuţ Chirilă, Gabriel Stan, Emil Săndoi, Florin Cioroianu, Viorel Ion, Ovidiu Stângă). Dintre „efemeride“, Ilie Stan s-a retras în glorie: un singur meci pe banca Buzăului soldat cu o victorie, procentaj 100%!
La polul opus, cinci „saci de box“: Roland Nagy (trei meciuri la UTA), Viorel Ion (două meciuri la Buzău), Ovidiu Stângă (două meciuri la Craiova), Joaquim Teixeira (două meciuri la Pandurii), Gabriel Zahiu (un meci la Pandurii). Cu toţii n-au reuşit să „ciupească“ nici măcar un punct.
ÎN DOUĂ LUNTRI Marius Lăcătuş, Mircea Rednic şi Gigi Mulţescu au schimbat tabăra Trei antrenori s-au mutat de la o echipă la alta pe parcursul sezonului. Marius Lăcătuş a început la UTA, unde a antrenat nouă etape (procentaj slab: 33%, cu două victorii, trei egaluri, patru înfrângeri, 9 puncte câştigate din 27 posibile). A demisionat pentru a prelua, apoi, Steaua, unde a avut eficienţă- record: 79% (24 de meciuri, 18 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri, 57 de puncte luate dintr-un total de 72). Insuficient, însă, pentru a cuceri şi titlul, ceea ce poate fi socotit tot un eşec. Mircea Rednic a început prost campionatul la Dinamo (eficienţă 46% în 5 meciuri, cu două victorii, un egal, două înfrângeri, 7 puncte cucerite dintr-un total de 15). A demisionat şi s-a mutat la Rapid, unde a avut un traseu mediocru: eficienţă 54% în 16 meciuri (8 victorii, 2 egaluri, 6 înfrângeri, 26 de puncte din 48 posibile). Cel de-al treilea „globetrotter“ e Gigi Mulţescu. A preluat, la un moment dat, „U“ Cluj, cu care a obţinut, în 9 meciuri, o singură victorie, 5 egaluri, 3 înfrângeri (8 puncte din 27, eficienţă 29%). A antrenat o altă echipă în criză: Dinamo. Aici a antrenat 5 meciuri, cu bilanţ 2 victorii, 2 egaluri, o înfrângere şi procentaj 53%, înainte de a fi demis.