Ruşii plătesc regeşte la Slatina

Ruşii plătesc regeşte la Slatina

Ruşii fac afaceri „pe picior mare“ în România, cel puţin din punctul de vedere al angajaţilor de la Alro Slatina.

Fără greve şi restructurări majore de când au preluat aluminiul românesc, şefii ruşi de la Marco Group le oferă celor 4.100 de angajaţi cele mai mari salarii din industria românească: 1.200 de euro pe lună. După ce statul a primit pe Alro doar 11 milioane de dolari, profitul magnatului rus Vitali Maşiţki cu aluminiul românesc a însumat din 2003 până anul trecut aproape 300 de milioane de euro. Anul acesta, ruşii vor câştiga în primul trimestru peste previziuni, datorită creşterii cererii de aluminiu la nivel mondial cu 7% şi a creşterii preţului acestuia.   În România, aluminiul produs la Slatina ajunge printre alţii la Dacia, la Arctic Găeşti şi acţionarii au în plan să discute şi cu Ford. Ce aduce liniştea în combinat „Salariul mediu pentru un muncitor din combinat este de 1.200 de euro, iar cu tot cu structura de management este 1.300 de euro. La acestea se adaugă 75% din salariu ca primă de Crăciun şi tichete de 60 de euro, 45% din salariu de Ziua Metalurgistului, 200 de euro de Paşte şi 80 de euro primă de 8 Martie“, a spus Marian Năstase, vicepreşedintele CA Alro.

Despre lipsa protestelor sindicale pe platforma Alro, Mircea Scântei, preşedintele confederaţiei sindicate Metarom, ne-a spus că „protestele apar doar când sunt nemulţumiri, iar la Alro am înţeles că sunt salarii foarte bune. Deşi salariaţii de acolo nu sunt în Metarom, ştiu că nu au negociat anul acesta creşteri salariale, ci sume fixe pentru fiecare salariat“.

Şi managementul este motivat de acţionarii ruşi: fiecăruia dintre cei zece directori care conduc Alro îi revine 2% din cifra de afaceri a companiei, potrivit surselor din piaţă.

În timp ce investitorii indieni se plângeau că oţelul produs la Galaţi îl costă scump deoarece nu creşte productivitatea, la Alro muncitorii se apropie de limita maximă a productivităţii, spune Năstase. „Producem 90 de tone de aluminiu per angajat şi, probabil, anul acesta vom atinge 100 de tone“, spune el.

Alro este cel mai mare consumator de energie din România (7% din producţia totală) şi va deveni independentă energetic în 2013, odată cu finalizarea termocentralei proprii.

Ne puteți urmări și pe Google News