De-a homo sovieticus, în buncărele Lituaniei

De-a homo sovieticus, în buncărele Lituaniei

Nostalgicii epocii comuniste pot retrăi pe pielea lor experienţele prizonierilor KGB, în cadrul unui spectacol de teatru interactiv.

Totul începe cu onorul la drapelul sovietic şi o serie de exerciţii fizice. Un ofiţer KGB, actor profesionist, şi câinele său, un ciobănesc german, supraveghează cadenţa genuflexiunilor. Ordinele curg, în ruseşte. Scenele fac parte dintr-un spectacol interactiv pus în scenă de o trupă de teatru lituanian în care spectatorii sunt transformaţi timp de trei ore în prizonieri KGB. O regie pentru tânăra generaţie, care a uitat deja ororile comunismului, spune producă toarea Ruta Vanagaite.

Piesa se derulează într-un fost buncăr din Naujasode, care adăpostea pe vremea URSS staţiile de emisie de urgenţă radio-TV, la 25 de kilometri de capitala Vilnius.

Înainte de a se cufunda la patru metri sub pământ, vizitatorul bea o cafea fierbinte şi îmbracă o pufoaică, o vestă groasă vătuită, indispensabilă pentru a rezista frigului din beciuri. Din acest moment, el nu mai este decât un homo sovieticus care are numai două răspunsuri la orice ordin: „tak tocina“ (întocmai) şi „nikak, niet“ (nu, deloc).

Tovarăşul-prizonier trebuie să asculte discursul oficial de 1 Mai şi să aducă un omagiu muncitorilor. Momentul culminant: interogatoriul. Întregul grup este aşezat cu faţa la perete şi mâinile în aer. Unul dintre prizonieri este ales la întâmplare.

Ofiţerul KBG îi aduce la cunoştinţă că a furat produse din uzina unde munceşte. Vai de cel care încearcă să comenteze! Buncărul dispune de propria carceră, precizează AFP. Leac pentru simpatizanţii vechiului regim

„Jumătate din populaţia ţării regretă perioada sovietică şi aproape o jumătate de milion de tineri lituanieni nu au cunoscut această epocă,“ explică Ruta Vanagaite rolul spectacolului. „În timpul experienţei, ei trebuie să-şi dea seama de schimbările din ultimii 17 ani,“ a adăugat ea.

Elevii care vin în număr mare la reprezentaţie primesc o versiune mai îndulcită. Cât despre adulţi, aceştia trebuie să semneze un act care le aduce la cunoştinţă că se vor expune unor situaţii jignitoare. La sfârşit, spectatorii au dreptul la o combinaţie tipic sovietică: conservă de vită şi un pahar de votcă. În labirintul buncărului, instinctul gregar iese la iveală. „Este exact ceea ce vreau să arăt tinerilor. Că la acea vreme şi ei ar fi urmat sistemul şi nu s-ar fi comportat altfel decât părinţii lor,“ a spus Venagaite.

Ne puteți urmări și pe Google News