Bucureştenii care au avut nevoie de numere auto noi au trăit această experienţă, ieri, la ghişeele Direcţiei Înmatriculări din Pipera.
Omaşină înmatriculată într-o oră şi jumătate şi un permis de conducere nou, obţinut în maximum trei ore. Deşi pare incredibil, bucureştenii şi locuitorii judeţului Ilfov au trăit pentru prima dată astfel de experienţe, ieri, la noul sediu al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), din Şoseaua Pipera, nr. 49.
Dacă ignori traficul infernal şi cele minimum două ore petrecute la volanul maşinii pentru a străbate Capitala din Strada Logofăt Udrişte (unde a funcţionat până ieri Serviciul Public Comunitar Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti) până în Pipera, poţi considera că ai scăpat de griji. În primul rând, doar pentru faptul că îţi poţi lăsa autoturismul într-o parcare civilizată, în curtea Direcţiei Permise, şi nu mai eşti nevoit să pierzi alte două ore pentru a găsi un loc, aflat, cu puţin noroc, la „doar“ câteva sute de metri distanţă.
O umbră de deziluzie se iveşte odată ce ajungi la parterul noii clădiri - care aduce mai degrabă a sediu de multinaţională - şi eşti izbit de cozile din faţa ghişeelor, cu care te-ai obişnuit deja.
Astfel de sentimente încearcă şi bucureşteanul Cristian Ioan, care se aşază derutat şi descumpănit la rând, bombănind: „Au promis că vom scăpa de cozi, şi uite...“. După maximum trei minute, ajunge însă la ghişeu. Faţa i se luminează şi se simte dator să-şi ceară scuze. „Sunt nemaipomeniţi, domnule! Nu-mi vine să cred că-mi înmatriculez maşina într-o oră şi jumătate! Extraordinar! Mai mult am stat în trafic până aici“.
Aceeaşi situaţie şi la eliberarea noilor permise. Ghişeele par mult prea multe pentru cele maximum două minute de care are nevoie cineva pentru depunerea documentelor, fotografie şi mostra de semnătură. Cârcoteala însă este la ea acasă. „Totuşi, durează destul. O să primesc permisul abia peste trei ore...“, comentează bosumflată o tânără şoferiţă care, dacă ar fi fost nevoită să-şi ridice permisul cu doar trei zile în urmă, ar fi aşteptat nu 3, ci cel puţin 24 de ore.
Nostalgici după Udrişte
Cârcotaşilor li se alătură nostalgicii după „Udrişte“, deveniţi astfel din cauza propriei neglijenţe: nu au toate documentele, au uitat să-şi plătească taxele la CEC ori să-şi încheie asigurarea obligatorie, fără de care înmatricularea nu este posibilă. „Acolo aveam CEC-ul aproape, încheiam asigurări în scara imobilului de vizavi. Acum ce să fac, dacă am uitat?“, se supără un alt bărbat.
Dilemele lui sunt spulberate de comisarul-şef Dan Moşescu, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bucureşti: „Luăm în calcul să cerem deschiderea unei agenţii CEC în incinta clădirii, pentru ca oamenii să nu mai fie puşi pe drumuri, deşi ar trebui să aibă grijă să-şi completeze din timp dosarul. Nu este vina noastră că nu vin cu toate documentele la ei“.
Potrivit oficialilor DRPCIV, Serviciul Bucureşti şi cel din Ilfov au acum mai bine de 70 de ghişee (faţă de cele 22 funcţionale până la finele săptămânii trecute) pentru eliberarea plăcuţelor auto, a permiselor şi pentru înscrieri la examenele auto, urmând ca, peste aproximativ o lună, să fie date în folosinţă şi cele trei săli în care examenul auto va fi asistat de calculator.
BILANŢ
1.400 de vehicule, înmatriculate zilnic în Bucureşti
Circa 1.400 de vehicule noi şi second-hand sunt înscrise în circulaţie, zilnic, în Capitală, adică aproximativ 28.000 de vehicule pe lună (se iau în calcul doar zilele lucrătoare). Potrivit comisarului-şef Dan Moşescu, acestora li se adaugă cele 300-400 de permise noi, eliberate într-o zi normală de lucru cu publicul. De altfel, ultimele statistici arată că Bucureştiul este campion naţional la înmatriculări, în condiţiile în care, doar în martie anul acesta, la nivel naţional, au fost înscrise în circulaţie aproape 38.000 de autovehicule.
ACELAŞI SPAŢIU, ALTĂ DESTINAŢIE
Permisele reţinute de poliţişti, recuperate din Udrişte
La ghişeele din Strada Logofăt Udrişte vor merge, de acum, doar bucureştenii care trebuie să-şi recupereze permisele de conducere sau certificatele de înmatriculare reţinute de poliţişti. „O parte din birourile de aici vor fi folosite pentru audierea şoferilor implicaţ i în accidente rutiere soldate cu victime sau a celor care au comis infracţiuni în trafic. Tot aici, vor fi întocmite şi procesele-verbale de sancţionare a conducătorilor auto filmaţi pe străzile Capitalei depăşind limita maximă de viteză, coloana de maşini oprite la semafor sau blocând intersecţia“, au precizat poliştii.