Un avocat, un finanţist sau un „adormit“ celebru? Cine va câştiga şefia judeţului de la malul mării?
Ion Popescu (PDL), decanul avocaţilor constănţeni, Gheorghe Dragomir (PNL), fostul prefect al judeţului, şi „somnorosul din intersecţie“, Nicuşor Constantinescu (PSD), s-au aruncat în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, al cărui buget este de 230 milioane lei.
Avocatul Ion Popescu, decanul Baroului Constanţa, este candidatul-surpriză al PDL pentru funcţia de preşedinte al CJ. Stelian Duţu, care ceruse candidatura, şi-a dat demisia la aflarea veştii.
Ion Popescu este unul dintre avocaţii care a apărat inculpaţii în dosarul „Petromin-Minerva“, dar şi specialist în litigiile de administraţie publică. A fost avocatul consilierilor judeţeni ai Alianţei D.A., obţinând, în 2006, dizolvarea Consiliului Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu.
În partid, Popescu a stat până acum în linia a doua, lăsând loc fostului preşedinte Stelian Duţu. Popescu a acceptat să candideze „pentru a scoate din Evul Mediu în care mai trăieşte o parte însemnată a judeţului Constanţa“. El consideră că „judeţul este guvernat de către nişte indivizi care şi-au umflat conturile“. Nu este implicat în scandaluri de corupţie.
Deputatul Gheorghe Dragomir, membru PNL din 1990, este finanţist de profesie şi este considerat meticulos în tot ce face. Este cunoscut ca un om echilibrat, politicos, calm. În parlament, nu a chiulit, dar nici nu a prea luat cuvântul în plen. Până în 2001, a condus diverse servicii din finanţele constănţene, a fost un an şef la Finan- ţele Publice, dar a fost înlăturat de PSD.
Asociatul lui Mazăre
Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), este persoana despre care toată ţara ştie că a adormit într-o intersecţie principală din oraş la volanului propriei maşini, într-o noapte de Sfântul Dumitru. Nici la această oră nu s-a putut dovedi dacă era băut, extenuat de oboseală sau bolnav. Primvicepreş edinte al PSD Constanţa, Constantinescu este asociat în mai multe afaceri cu Radu Mazăre.
Cei doi au ajuns în atenţia opiniei publice şi în vara lui 2005, când l-au ofensat pe comisarul european Jonathan Scheele, părăsind sala de conferinţe trântind cu putere uşa în urma lor. Tot împreună sunt cercetaţi şi de DNA, în dosarul privind retrocedările suspecte ale unor imobile din oraş.
Constantinescu este cercetat şi separat în mai multe dosare, în urma plângerilor fostului preşedinte al CJ, deputatul democrat Stelian Duţu. Constantinescu susţine că în mandatul său a reuşit să reabiliteze 80 de cămine culturale, peste 70 de dispensare, 800 km de drumuri judeţene şi comunale, să ofere burse unui număr de 30.000 de elevi din mediul rural.
ION POPESCU
Vârsta: 48 ani
Familie: căsătorit, un copil
Profesie şi studii: avocat, Facultatea de Drept, Bucureşti
Apartenenţă politică: PNL, UFD, PD (din 2001)
Avere: apartament în Constanţa, casă în construcţie în oraşul Ovidiu, o maşină Mercedes GL şi 260.000 lei în cont
Puncte tari: recunoscut ca un avocat de succes, serios, neimplicat în scandaluri
Puncte slabe: nu este suficient de cunoscut la nivelul alegătorilor din sate şi comune
NICUŞOR CONSTANTINESCU
Vârsta: 42 ani
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie şi studii: inginer electromecanic, Institutul de Marină Civilă, Facultatea de Electromecanică
Apartenenţă politică: PSD
Avere: un milion de dolari în conturi, 1.400 mp la Constanţa, 335 mp la Piatra-Neamţ, 1.124 mp la Voluntari, 2.000 mp Mila 23 Tulcea, vilă la Constanţa pe malul mării, vilă în Bucureşti, plasamente de 150.000 lei, împrumuturi de 140.000 lei şi 200.000 euro
Puncte tari: autoritar, are echipă politică fidelă; a revigorat echipele de handbal, baschet şi rugby locale
Puncte slab: dosar la DNA, impulsiv
Citiţi şi: