PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Carnea de vită nu trebuie exclusă din alimentaţie
- Adam Popescu
- 29 aprilie 2008, 03:00
Vă răspunde: PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Carmen, 30 de ani: Am citit că este bine să mănânci carne de vită cât mai rar. Dacă tot se spune că nu este atât de bună, nu pot să o în - locuiesc de tot din alimentaţie? De ase menea, este indicat să o exclud şi din alimentaţia copiilor? La vârsta ta, poţi să mănânci şi de două ori pe săptămână carne de vită. Nu este reco mandat să o consumi zilnic, pentru că trebuie să ai un meniu diversificat. Carnea de vită este bună, are acizi linoleici conjugaţi, foarte be nefici şi pentru tine, şi pentru creşterea copiilor.
Pentru tine este bună, pentru că îţi oferă fier, care este deficitar la femeile aflate la vârsta fertilă. Persoanele în vârstă, în schimb, cu probleme de sănătate (gută, sta - tus inflamator), ar trebui să consume mai rar carne de vită, cam de două-trei ori pe lună. Carnea nu trebuie prăjită şi trebuie aleasă cât mai slabă (de preferat mânzat). Dacă este o carne bătrână, nu este bine, pentru că acumulează noxe. Nici de viţel nu este bună, pentru că are substanţe nocive, denumite purine. Cea mai bună rămâne carnea de mân - zat, adică de viţică în jur de doi-trei ani. După ce ai ales carnea de mânzat, asigură-te că este luată dintr-o zonă mai slabă, cum ar fi pul - pele. Pregăteşte-o înăbuşită la grătar. Mălina, 28 de ani: Atât eu, cât şi soţul avem probleme cu stomacul ori de câte ori mâncăm friptură la cuptor cu sos de roşii. Care este explicaţia acestui fapt? Dacă reacţionaţi la fel, indiferent de tipul de carne folosit, este posibil să fie de vină sosul, mai ales dacă este cumpărat. Uită-te pe etichetă să vezi câte E-uri conţine şi atunci îţi vei da seama de ce nu-ţi prieşte. Mai bine ai face suc de roşii în casă, amestecat cu suc de ţelină şi tot felul de condimente.