Reţeta unui grătar sănătos

Reţeta unui grătar sănătos

Alege carnea de pui, peşte sau vită şi taie-o în bucăţele mici înainte de preparare, ca să ai parte de o mâncare hrănitoare.

Încearcă să renunţi la carnea de porc atunci când faci grătar, care este mult prea grasă, şi alege o carne mai uşoară de pui, de la care iei pieliţa după preparare, te învaţă specialiştii. Când o tran - şezi, ai grijă să mergi cu lama cuţitului exact pe lungimea fibrelor.

Dacă o tai transversal, rişti ca sucul bogat în nutrienţi să se scurgă. Odată pregătită, nu pune carnea în acelaşi vas în care ai ţinut-o înainte de a o frige, pentru că se poate contamina cu bacterii. Dacă nu poţi renunţa la porc, alege mai degrabă muşchi decât ceafă. Poţi unge carnea slabă cu ulei de măsline Grătarul este una dintre cele mai indicate modalităţi de preparare, care te ajută să mănânci carne cu o cantitate mică de grăsime. „De regulă, greutatea bucăţii de carne scade pe grătar cam la o treime şi tot ceea ce se pierde este în mare parte gră sime“, subliniază Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul „Calea Moşilor“ din Bucureşti.

Nutriţioniştii îţi mai recomandă să alegi carne de pui, de vită sau de peşte, care să aibă un aspect elastic. „Când apăsăm carnea, trebuie să aibă o anu mită elasticitate, să nu rămână urma de deget ca la plastilină. Foarte important e să nu aibă miros şi o culoare cenuşie“, recomandă profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Bucureşti.

Dacă ţi se pare carnea prea slabă şi crezi că se usucă pe grătar, poţi să o ungi din când în când cu un sos făcut în casă din condimente şi ulei de măsline, care este rezistent la temperaturi înalte. În cazul în care nu vrei să renunţi la carnea de porc, este recomandat să alegi mai degrabă muşchi decât ceafă, care este mult mai grasă.

Indiferent de car ne, nu trebuie să fie congelată, ci doar refrigerată. Odată decongelată, tot sucul din carne, care conţine toţi nutrienţii, se scurge. „Acelaşi lucru se poate întâmpla dacă tai carnea transversal pe fibrele care sunt vizibile mai ales la carnea de vită“, adaugă profe sorul Mencinicopschi. Carnea în staniol, risc de Alzheimer Deşi carnea are un gust bun atunci când este gătită în foiţă de staniol, nutriţioniştii te avertizează că o astfel de preparare te poate îmbolnăvi. „Aluminiul este incriminat în apariţia Alzheimerului. De aceea, este mai bună folia de pergament“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi. Ca pergamentul să nu ardă, foloseşte un grătar pe bază de aer cald, ca acela folosit la aragaz.

Specialiştii te mai sfătuiesc să nu laşi mult carnea pe grătar, pentru a nu se pierde toate elementele hrănitoare. „Dacă ai siguranţa că este o carne proaspătă, ne contaminată, găteşte-o puţin, astfel încât să rămână un pic roşie. Dacă nu eşti sigur de provenienţa cărnii, atunci pregăteşte-o bine, ca să te asiguri că omori toate bacteriile cu care ar putea fi contaminată“, spune doc - torul Eduard Adamescu. Pentru a nu sta mult timp pe grătar, taie-o în bucăţele mici, subţiri.

Ne puteți urmări și pe Google News