În satele din nordul judeţului Argeş se păstrează încă o tradiţie veche de sute de ani legată de ziua de Sfântul Gheorghe.
Astfel, localnicii îşi împodobesc porţile cu crenguţe înverzite de fag sau chiar cu un copăcel, iar obiceiul e cunoscut sub numele de Sângeorz.
„Azi (ieri - n.r.) e o zi mare şi nu facem treabă. Ne-am pregătit să-l sărbătorim pe Sfântul Gheorghe şi am pus Sângeorz la poartă, aşa cum am apucat din bătrâni“, povesteşte moş Gheorghe Turcu, din comuna argeşeană Corbeni.
De altfel, la poarta tuturor caselor din comună se află câte o crenguţă de fag. „Un tânăr din casă taie din pădure Sângeorzul, cu toporul, şi tot el îl pune. La noi, nepotul meu Marian a fost după Sângeorz. L-a legat de stâlpul porţii şi o să-l udăm, să ţină cât mai mult“, mai spune Gheorghe Turcu.
Tradiţia e respectată şi în zonele rurale din Curtea de Argeş. „L-am adus cu maşina din pădurea din apropiere. Ştiu de la tata că trebuie să ai Sângeorz la poartă de Sfântul Gheorghe ca să ai noroc peste an“, mărturiseşte Nicolae Popescu, din cartierul Marina.