Se prăbuşesc falezele pe litoral

Se prăbuşesc falezele pe litoral

Plaja dintre Vama Veche şi 2 Mai e înghiţită de pământul care se năruie zilnic pe ţărmul mării. Casele construite pe faleze stau să alunece la vale. Singura măsură luată a fost instalarea unor panouri de avertizare, care însă nu pot opri alunecările.

Plaja dintre cele două staţiuni a fost înghiţită de sutele de tone de pământ care se năruie zilnic pe ţărmul mării. Casele construite pe faleze stau să alunece la vale.

„În urmă cu o săptămână s-a prăbuşit falia aceea, s-a dus în apă şi, periodic, se erodează cam 2-3 metri“, declară primarul din Limanu, Iustin Udrea, şi dă neputincios din umeri. Primarul aşteaptă de doi ani să-i fie finanţat un proiect de consolidare a falezelor din 2 Mai şi Vama Veche.

Valoarea proiectului făcut de Aquaproiect Bucureşti: 200 de milioane de euro. „Am discutat la guvern şi am primit promisiuni că în 2009 cel mai târziu vom primi finanţarea şi vom începe lucrările de consolidare la 2 Mai şi Vama Veche. Sper să nu fie prea târziu“, declară primarul. „Casa mea se duce“ Zona indicată de primar arată sinistru. Malul se cască direct deasupra locului care, pe vremuri, a fost o plajă întinsă şi frumoasă. O terasă-restaurant stă parcă lipită, doar într-o rână, de faleză.

Proprietarul, prevăzător, a consolidat singur fundaţia localului. Partea superioară este încă în pericol să fie acoperită de pământ. Deasupra, o casă a fost deja părăsită pentru că se poate prăbuşi oricând. Aceeaşi soartă o poate avea şi un radar al armatei, care încă funcţionează.

Dar cea mai expusă la risc este zona de faleză care aparţine Centrului Naţional al Cinematografiei. Paul Petrovici, un fost cascador care, de 18 ani, are grijă de vila lui Sergiu Nicolaescu, spune că toate imobilele din preajmă sunt ameninţ ate cu dispariţia.

Localnicii se simt neajutoraţi. „Malurile se rup din ce în ce mai mult. Casa mea se duce şi ea pe apa sâmbetei“, spune, abătut, pescarul Florin Stănică în timp ce-şi vopseşte barca. Fikiret Bala îşi aminteşte că, pe vremuri, în sudul satului 2 Mai era o plajă întinsă. „Deasupra era un drum pe care mergeam cu căruţa. Iarna, ne dădeam cu sania. Acum a dispărut“, spune el. Despre vilele apărute pe culme în ultimii 18 ani nu prea îi pasă, deşi ştie că sunt în pericol. „Acolo sunt oameni de la guvern, e treaba lor. Au investit, riscă“, decretează bărbatul. „Nu le poţi face pe toate dintr-odată“ De consolidarea plajelor şi a falezelor de pe litoral, considerate zone de interes naţional, răspunde guvernul - Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Direcţia, aflată în subordinea guvernului, are în derulare un proiect amplu de consolidare a falezelor, cu bani de la guvern. În total, e vorba de 49 milioane euro, bani care acoperă doar taluzurile din Constanţa, Eforie, Tuzla şi Costineşti.   Lucrările vor începe în toamnă, iar banii vor veni „în funcţie de alocaţia bugetară, nu ştim încă exact“, declară purtătorul de cuvânt al DADL, Cătălin Anton. La rândul lui, chiar dacă recunoaşte că zona 2 Mai - Vama Veche este inclusă şi în lista de rezervaţii naturale, directorul pe probleme de gospodărire din DADL, Valeriu Ene, spune că are alte priorităţi: „Important e că am început. Nu le poţi face pe toate dintr-o dată. La Constanţa, tot cartierul de locuinţe Faleza Nord este în pericol“.

Aşa că sudul litoralului mai are de aşteptat câţiva ani buni să-i vină rândul. Până una-alta, pe maluri s-au montat nişte panouri uriaşe prin care turiştii sunt avertizaţi să nu se plimbe pe faleză că sunt în pericol să se ducă la vale odată cu pământul. Asta s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Între timp, panourile s-au prăvălit, înghiţite de pământ.

Ne puteți urmări și pe Google News