Doi oameni de ştiinţă ai NASA au descoperit cea mai mică gaură neagră. Aceasta este de doar 3.8 ori mai masivă decât Soarele, masa ei fiind cea mai a aproapiată de limita teoretică de jos de 1.4 mase solare.
În centrul fiecărei galaxii există o gaură neagră. De asemenea, stelele masive după ce îşi consumă combustibilul nuclear se prăbuşesc sub influenţa gravitaţiei puternice devenind o gaură neagră, relatează ştiinţa.info.
Totuşi, nu orice stea poate deveni o gaură neagră, ci numai cele care au masa de aproximativ 1.4 ori mai mare decât masa Soarelui. Această limită se numeste limita Chandrasekhar, după numele fizicianului indian care a calculat-o în 1930 în timpul unei călătorii în Marea Britanie.
Cum într-adevăr în natură nu se observase nici o gaură neagră cu o masă mai mică decăt limita prezisă de el, Chandrasekhar a primit premiul Nobel pentru fizică în anul 1983. Dacă o stea are o masă mai mică decât limita, ea poate rămâne o pitică albă, sau poate deveni o stea de neutroni. Stelele de neutroni sunt cele mai dense corpuri din Univers după găurile negre.
Gaura neagră ce deţinea până acum recordul de cea mai puţin masivă gaură neagră se numeşte GRO 1655-40 şi are aproximativ 6.3 mase solare. Gaura neagră descoperită acum se numşte J1650, are aproximativ 3.8 mase solare, cu o incertitudine de aproximatv 0.5 mase solare şi are un diametru de doar 24 de kilometri (cât un orăşel mic).
J1650 se află în galaxia noastră. Este vorba de fapt de un sistem de două stele, denumit XTE J1650-500, descoperit în anul 2001 de stalitul Rossi X-ray Timing Explorer al NASA. Oamenii de ştiinţă au înţeles că era vorba de o stea normală şi de o gaură neagră. Însă măsurarea precisă a masei găurii negre s-a dovedit a fi dificilă şi abia acum, şapte ani mai târziu, cei doi oameni de ştiinţă ai NASA, Nikolai Shoposhnikov şi Lev Titarchuk au prezentat rezultatele lor.
Este interesat de remarcat că pe lângă aceste găuri negre, corpuri astronomice, oamenii de ştiinţă presupun că există şi găuri negre mai mici decât un atom, care de dezintegrează foarte repede, şi care ar exista în Univers drept rămăşite ale Big Bang-ului sau care ar putea fi produse poate în acceleratorul Large Hadron Collider.
Unii oameni se tem că aceste mici găuri negre ar putea înghiţi Pământul, însă nu aveţi de ce vă face grijă. Masa lor este mai mică decât a unui atom, nu au cum să ne influenţeze gravitaţional, chiar dacă ar fi cumva produse în acceleratorul de particule.
(11:13)