MICI SECRETE, MARI EFECTE: Fără splituri în baie şi bucătărie!
- Adam Popescu
- 2 aprilie 2008, 03:00
Vă răspunde Dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).
Stau la bloc, la penultimul etaj, cu geamurile poziţionate spre sud. Apartamentul are trei camere şi bucătăria poziţionate pe aceeaşi parte a holului lung. În total, sunt 65 de metri pătraţi. Aş dori pentru vară instalaţie de aer condiţionat. Ce mă sfătuiţi, câte unităţi, splitere, să cumpăr? Uzual, necesarul de frig al încăperilor din apartamentele de bloc, mai vechi de 20 de ani, variază între 9.000 BTU/h (2,64 kWfrig) şi 16.000 BTU/h (4,7 kWfrig). Diferenţele sunt date de: mărimea încă perii, orientarea peretelui exterior sau a colţului încăperii (cazul a doi pereţi exteriori), existenţa acoperişului-terasă, gradul de dotare cu aparatură electrică.
În cazul de faţă (faţadă spre sud) presupunem: două dormitoare (fiecare 9.000-12.000 BTU/h) şi o cameră de zi (12.000-16.000 BTU/h). Puterile mai mari menajează aparatele, prelungindu-le viaţa. În cazul unui efort financiar gradat, dotarea cu splituri se face în ordinea: camera de zi, primul dormitor, al doilea dormitor.
Nu se montează aparate: pe hol (pentru că există diferenţe mari de temperatură între hol şi camere), în bucătărie (deoarece se pot îmbâcsi rapid filtrul şi bateria de răcire), în baie (unde sunt curenţi de aer periculoşi). Amplasarea se face astfel încât jetul de aer, pe primii săi metri, să nu întâlnească persoane şezând.
Achiziţionaţi aparate care răcesc, vara, şi încălzesc încăperile primăvara sau toamna, economisind energie electrică. Sfat: spliturile normale încălzesc suficient la temperaturi exterioare pozitive; pentru a încălzi corect, între -7 şi 0 grade Celsius, spliturile de încălzire trebuie alese cu puteri crescute.