Carnea procesată, precum şunca, micii, cârnaţii şi pastrama, poate cauza cancer la intestine sau la stomac, avertizează experţii britanici. Aceasta conţine substanţe periculoase, folosite pentru a menţine cât mai mult culoarea rozalie.
Dacă mâncaţi un cârnat pe zi, riscaţi să faceţi cancer la intestine, una dintre cele mai periculoase forme ale acestei boli, avertizează experţii britanici. Studiile realizate de aceştia arată că 50 de grame de carne procesată pe zi - echivalentul unui cârnat sau a trei felii de şuncă - cresc riscul de cancer de cinci ori. Medicii vă recomandă să consumaţi carne cât mai slabă posibil, fără grăsimi vizibile. Primele efecte: hipertensiune, alergii şi urticarie Carnea procesată, adică cea care se conservă prin afumare sau sărare, precum şunca, pastrama, salamul şi hot dogul, conţine substanţe cancerigene, susţin medicii. Carnea tocată, cârnaţii, micii şi hamburgerii intră în această categorie dacă sunt păstraţi în sare sau aditivi.
„Suntem mai siguri ca oricând că un consum de carne procesată creşte riscul de cancer la intestine, motiv pentru care World Cancer Research Fund recomandă populaţiei să evite să o mănânce“, afirmă profesorul Martin Wiseman. Carnea procesată mai poate cauza însă şi cancer de prostată, plămâni, stomac şi esofag. De vină pentru efectul cancerigen sunt substanţele care dau cărnii culoarea roz.
„În saramură se găsesc substanţ e cancerigene utilizate pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor patogene şi pentru a da culoarea rozalie a cărnii, care îi păcălesc pe consumatori că produsul este proaspăt. În mod normal, carnea nu şi-ar putea păstra prospeţ imea pe o perioadă atât de lungă, de luni de zile“, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetare Alimentară din Bucureşti.
Aceste substanţe sunt mai periculoase pentru tineri, cauzând mai întâi hipertensiune precoce, alergii, urticarie, afecţiuni ale glandei tiroide şi, mai târziu, cancer. Profesorul Mencinicopschi recomandă micii făcuţi din carne de struţ, care nu au conservanţi sau grăsimi. De asemenea, substanţele din carnea procesată duc la o îmbătrânire precoce a pielii, cauzând riduri şi celulită.
„Doza zilnică de nitriţi admisă este 0,1 mg pe kilogram corp, dar ea este depăşită pentru că aceştia se mai găsesc şi în legume, apă, dacă solul a fost contaminat, şi, mai nou, şi în salamurile din legume“, mai spune Mencinicopschi. Fumatul, sarea, excesul de alcool şi unele medicamente măresc acţiunea cancerigenă a acestor substanţe. Consumaţi carne slabă, legume şi fructe Studiile realizate de cercetătorii britanici au mai arătat că şi carnea roşie creşte riscul de cancer, dar într-o măsură mai mică. Dacă toată lumea nu ar mai consuma carne procesată sau roşie, unul din zece cazuri de cancer la intestine ar putea fi prevenit, susţin specialiştii.
Carnea nu trebuie exclusă însă din dieta zilnică, deoarece este o sursă bună de proteine, de vitaminele B şi D şi de minerale precum fier şi zinc. Aceasta trebuie să fie cât mai slabă posibil, fără grăsimi vizibile. Riscul de cancer poate fi micşorat printr-o dietă bogată în peşte, fructe şi legume cu multe fibre, mişcare şi menţinerea greutăţii, dar şi prin renunţarea la alcool.