Cehia, gata pentru scut

Cehia, gata pentru scut

Acordul de principiu între Praga şi Washington privind instalarea scutului american antirachetă pe terioriul Cehiei a fost finalizat, a declarat ieri premierul ceh, Mirek Topolanek, pentru cotidianul economic „Hospodarske Noviny“.

„Ultimele detalii privind acordul au fost puse la punct. Nimic nu ne împiedică să anunţăm la summitul de la Bucureşti data semnării acestuia“, a spus Topolanek.

Pe de altă parte însă, şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg, afirmase duminică, într-o apariţie televizată, că a rămas nefinalizat un paragraf privind compensarea eventualelor daune ecologice.

Praga doreşte ca NATO să-şi asume deschis planul american care prevede instalarea unei baze de lansare în Polonia şi a unui radar în Cehia, pentru a contracara eventuale ameninţări venite din partea Iranului. Topolanek s-a declarat convins de sprijinul Alianţei, dând asigurări că „se poartă discuţii pe marginea formulării“. El a adăugat că, în paralel cu acordul de principiu, acordul tehnic privind condiţiile desfăşurării trupelor americane pe teritoriul ceh este în curs de finalizare. Recentele reacţii diplomatice venite de la Washington, Moscova şi Praga au lăsat să se întrevadă însă că deschiderea bazei cehe observatorilor ruşi nu este încă o chestiune definitivată, oficialii cehi afirmând că vor oferi acest drept Rusiei numai în cazul semnării unui acord de reciprocitate, precizează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News