George Pruteanu, pe ultimul drum

George Pruteanu, pe ultimul drum

Trupul neînsufleţit al senatorului şi lingvistului George Pruteanu a fost depus, în jurul orei 13.00, la Biserica Amzei din Capitală, unde un sobor de trei preoţi a oficiat slujba de pomenire. După ceremonie, sicriul cu trupul lui George Pruteanu a fost transportat la Cimitirul Bellu, unde va fi înmormântat. Ieri dimineaţă, familia şi prietenii i-au adus un ultim omagiu marelui om de cultură la Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Cortegiul funerar a fost însoţit de aproximativ 50 de persoane, printre care rudele lingvistului, politicieni, precum senatorul PSD, Şerban Nicolae, senatorului PRM, Viorel Dumitrescu, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, şi oameni obişnuiţi.

Printre cei care au trimis coloane de flori se numără liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, colectivul revistei România literară, Televiziunea Română, Universitatea „Spiru Haret“, Ministerul Afacerilor Externe sau Senatul României.

Fumatul i-a adus moartea

George Pruteanu a murit joi seară la Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Capitală, ca urmare a unui stop cardiac. El se internase marţi, pentru o afecţiune cardiacă. „Suferise un infarct de proporţii mai mici. A insistat să îl externăm, dar la rugăminţile familiei şi ale medicilor, a rămas până la urmă în spital“, a declarat Mircea Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Pantelimon“. Deşi a fost ţinut sub tratament, pacientul a suferit un al doilea infarct. „De data aceasta a fost unul masiv. A fost resuscitat, însă fără succes. Cordul său nu a mai pornit, iar la ora 20.00 s-a constatat decesul“, a mai declarat Mircea Ungureanu. Pruteanu era cunoscut ca fiind un fumător înrăit şi avea colesterolul crescut.

Fumatul creşte riscul de infarct de aproape 20 de ori la o persoană de 60 de ani, cauză care i-a adus moartea lui Pruteanu. Datorită acestui obicei, în România mor anual peste 30.000 de oameni. BIOGRAFIE Jurnalist, critic literar, lingvist, profesor şi conferenţiar universitar > George Pruteanu s-a născut pe 15 decembrie 1947, la Bucureşti. > A urmat cursurile Facultăţii de Litere (franceză-română), la Iaşi şi la Bucureşti, iar ulterior şi-a susţinut doctoratul în filosofie. > Până în 1989 a lucrat ca lector universitar, iar după Revoluţie a devenit conferenţiar universitar.

> A activat şi ca ziarist cultural în presa cotidiană, apoi ca redactor în presa literară, la „Convorbiri literare“, „Cronica“ şi „Contemporanul“. După 1989, a lucrat ca secretar general de redacţie la săptămânalul „Expres“, şeful Secţiei Cultură, apoi publicist-comentator la „Evenimentul zilei“ şi redactor-şef la săptămânalul „Acum“. > Între 1995-1999 şi 2006 a fost realizator al emisiunii „Doar o vorbă să-ţi mai spun“ la posturile Tele 7abc, Pro TV şi TVR 1. Pentru această emisiune, George Pruteanu a primit de două ori Premiul Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România, în 1996 şi în 1999.

> Principala sa activitate a fost critica literară, din 1970 până în prezent deţinând rubrici fixe săptămânale de cronică literară. > A introdus un proiect de lege în 1997, aprobată şi promulgată în 2004 de Ion Iliescu care cere ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conţină şi traducerea în română. REGRETE Un ultim gând pentru George Pruteanu > Traian Băsescu: „Lingvist, critic literar, publicist şi politician, George Pruteanu a fost o personalitate remarcabilă şi o prezenţă constantă a vieţii publice româneşti“. > Călin Popescu-Tăriceanu: „Limba română rămâne fără unul dintre apărătorii săi cei mai importanţi, profesorul universitar George Pruteanu, cel care şi-a asumat rolul de om politic şi de televiziune, ca să lupte pentru ca limba română să fie vorbită corect“. > Nicolae Văcăroiu: „Dispariţia fulgerătoare şi neaşteptată a lui George Pruteanu este o mare pierdere pentru noi toţi, pentru cultura românească şi pentru Senatul României. Personal, am regretat că nu a mai câştigat un nou mandat de senator în actuala legislatură, ceea ce nu l-a împiedicat pe profesorul Pruteanu să rămână acelaşi om activ în viaţa publică“.

> Adrian Iorgulescu: „Am aflat cu multă durere despre încetarea din viaţă a lui George Pruteanu pe care l-am cunoscut cu mulţi ani în urmă şi de care m-a legat o prietenie intelectuală deosebită. I-am admirat întotdeauna emisiunile şi prezenţa cuceritoare“. > Ion Iliescu: „Pruteanu rămâne pentru toţi un intelectual român stimat. Toată lumea îl stima, indiferent de opţiuni şi diferende. A fost unul dintre apărătorii limbii române. Era unul dintre oamenii care impun respect, nu puteai să nu-l respecţi pentru convingerea cu care îşi apăra ideile“. (Andreea Ţuligă)

Ne puteți urmări și pe Google News