Apartamente mai scumpe cu 25% faţă de 2007

Apartamente mai scumpe cu 25% faţă de 2007

Criza locuinţelor va determina creşterea preţurilor atât la apartamentele noi, cât şi la cele vechi, estimează specialiştii imobiliari.

Piaţa imobiliară din Timişoara va înregistra anul acesta o creştere cu 25% a preţurilor la apartamente, estimează specialiştii din domeniu. Asta pentru că noile proiecte rezidenţiale nu vor livra în 2008 decât în jur de 1.500 de locuinţe noi, în timp ce necesarul ajunge la 10.000 de apartamente.

De altfel, agenţii imobiliari se aşteaptă ca preţurile la terenurile din jurul oraşului să se dubleze anul acesta. „Necesarul de apartamente e de aproximativ 10.000 de unităţi. În 2008 vor fi terminate şi scoase pe piaţă 1.440 de apartamente, iar până în 2.010 încă pe atâtea. Adică doar 30% din necesar“, explică Laura Buga, group managing director al Sedako, o companie de real estate consulting. 1.200 de euro pe metrul pătrat construit Pe fondul crizei de locuinţe noi, agenţii imobiliari prognozează pentru anul în curs o majorare cu 25% a preţului cerut de investitori pe metrul pătrat construit. Mai exact, ceea ce anul trecut s-a vândut în medie cu 900 de euro metrul pătrat anul acesta va ajunge la 1.200 de euro. „Deja la 900 de euro metrul pătrat nu se mai vinde nimic.

Trendul e ascendent pentru că, în momentul de faţă, nu sunt pe piaţă suficiente apartamente noi. Apoi, preţurile au crescut şi din cauza faptului că persoanele fizice care fac tranzacţii imobiliare vor plăti TVA“, consideră Nicoleta Pop, asociat unic al RHM Cartier. De altfel, şi apartamentele din blocurile mai vechi se vor vinde mai scump anul acesta. „Atâta vreme cât necesarul de apartamente e foarte mare, creşterile de preţuri de la locuinţele noi vor afecta în acelaşi procent şi preţul celor vechi“, susţine Călin Căbulea, agent imobiliar. Diferenţe mici de preţ În momentul de faţă, o garsonieră într-un bloc vechi dintr-un cartier periferic al Timişoarei se vinde cu 25.000 de euro, în timp ce o locuinţă de acelaşi tip, dar situată în centrul oraşului, este cu 10.000 de euro mai scumpă. Un apartament cu două camere dintr-un cartier precum Soarelui, Calea Şagului sau Calea Lipovei ajunge la 70.000 de euro.

În schimb, într-o zonă mai centrală, cum ar fi Calea Aradului, apartamentele cu două camere costă 80.000 de euro, iar cele cu patru camere ajung şi la 110.000 de euro. Pe de altă parte, locuinţele construite în cadrul noilor proiecte imobiliare nu sunt cu mult mai scumpe decât cele din blocurile de tip comunist. De exemplu, un apartament cu două camere ajunge la 80.000 de euro, iar unul cu patru camere se vinde cu 145.000 de euro. Preţuri duble la terenuri Şi tranzacţiile cu terenuri au crescut considerabil, mai ales că foarte mulţi timişoreni şi-au dat seama că e mai profitabil să-şi ridice o casă decât să cumpere un apartament. „Se cumpără teren pe o rază de 30 de kilometri în jurul Timişoarei. Anul acesta aşteptăm chiar să se dubleze preţurile terenurilor din satele aflate în jurul Timişoarei pe o rază de 15 kilometri“, spune Laura Buga, group managing director la Sedako. CHILIPIRURI Comuna Săcălaz: 40 euro pe metrul pătrat Zona de vest a Timişoarei, spre comuna Săcălaz pe DN Timişoara - Jimbolia, terenurile se vând încă la preţuri accesibile. Specialiştii imobiliari se aşteaptă ca zona să se dezvolte spectaculos până ce comuna se va alipi de Timişoara, aşa cum s-a întâmplat în nordul oraşului, unde comuna Dumbrăviţa a fost pur şi simplu lipită de Timişoara printr-o zonă de vile.

„Săcălazul se vinde încă foarte bine. Parcele de lângă comună, cu acces la utilităţi, se vând cu 40 de euro metrul pătrat. Este un preţ bun. Anul acesta, în comună se trag gazul şi canalizarea, iar faptul că se găseşte la numai 10 kilometri de Timişoara e un atu“, spune Iustin Câmpean, administratorul agenţiei Intermedius.

Ne puteți urmări și pe Google News