Dacă ai pete gălbui pe pereţi ori pe tavan, între bucăţile de gresie sau pe perdeaua de la duş, înseamnă că pericolul mucegaiului este aproape. Vinovată de această problemă este umezeala.
Specialiştii spun că, pentru a nu te confrunta cu o asemenea situaţie, trebuie să izolezi foarte bine toate ferestrele. „Dacă ai geamuri clasice, este recomandat să le înlocuieşti cu termopane“, spune instalatorul Marian Popescu. De asemenea, cel mai bine este să foloseşti pentru încălzire caloriferele şi nicidecum aragazul sau radiatoarele electrice.
Totodată, este recomandat să ai aerisire la baie şi la bucătărie. De preferat sunt ferestrele, dar dacă acest lucru nu este posibil, poţi folosi ventilatoare pentru baie şi hotă pentru bucătărie. În niciun caz nu trebuie să păstrezi în locuinţă ghivece cu flori dacă ai probleme cu mucegaiul, fiindcă umezeala este cel mai bun mediu pentru producerea acestuia.
Ce să faci pentru a trata un perete „infectat“
Dacă vrei să scapi de igrasie şi de mucegai, mai întâi trebuie să îndepărtezi cu un şpaclu părţile distruse din perete. „Pentru o curăţare totală, răzuieşte apoi peretele cu o perie din sârmă“, recomandă specialistul companiei Bricostore, Nicoleta Iordache. Apoi finisează cu o bandă abrazivă.
„După curăţare se recomandă pulverizarea unei soluţii cu hipoclorit pe perete, pentru a se impregna în zid“, spune Nicoleta Iordache. Pentru a trata suprafaţa, este indicat să aplici un strat de grund, folosind rola sau bidineaua. Pentru locurile greu accesibile, utilizează o pensulă. După uscarea suprafeţei tratate, aceasta se finisează cu glet sau chit. În final, aplică două straturi de vopsea cu proprietăţi antimucegai. Aceasta va preveni reapariţia lui.
PONTURI
Soluţii pentru un buget modest
> Petele de mucegai se mai pot elimina cu ajutorul unei cârpe înmuiate în clor amestecat cu apă.
> Echipează-ţi apartamentul cu un dezumidificator, aparat destinat asigurării calităţii corespunzătoare a aerului din locuinţă.