UE, în ofsaid la negocierile pentru eliminarea vizelor SUA
- Adam Popescu
- 14 martie 2008, 12:53
Comisia Europeană a propus, fără succes, ca Statele Unite ale Americii să demareze negocieri cu Uniunea Europeană ca ansamblu, pentru eliminarea regimului de vize impus în continuare unora dintre statele comunitare.
Prezent în capitala Sloveniei, pentru reuniunea UE-SUA dedicată acestei probleme, Michael Chertoff, secretarul american pentru Securitate Internă, a reiterat însă că Washingtonul va continua să trateze, conform propriilor reguli, individual, cu fiecare stat UE, informează AFP.
„Propun Statelor Unite să înceapă de astăzi discuţii la nivel politic înalt, cu scopul de a încheia un acord în octombrie privind programul de suspendare a vizelor pentru toate statele membre“, a declarat comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, înainte de reuniunea de la Brdo Pri Kranju, din Slovenia, ţară care asigură până în iulie preşedinţia semestrială a Blocului comunitar.
„Acordurile de eliminare a vizelor vor fi negociate cu fiecare stat, conform regulilor noastre, şi fiecare stat va trebui să respecte criteriile cerute“, a replicat, la rândul său, Chertoff, respingând implicit solicitarea UE, dar încercând să minimalizeze totodată tensiunile transatlantice generate de această problemă. Esticii rup rândurile
Cetăţenii Greciei şi cei ai noilor state comunitare, mai puţin Slovenia, sunt obligaţi să obţină viza înainte de a se deplasa în Statele Unite, principalul motiv invocat de Washington fiind riscul imigraţiei ilegale şi propriile legi, care condiţionează ridicarea vizelor de scăderea numărului de cereri de viză respinse.
Tensiunile dintre UE şi SUA pe această temă au fost exacerbate în ultima perioadă de gestul a trei state comunitare - Cehia, Estonia şi Letonia -, care au rupt recent rândurile UE şi au decis să semneze individual protocoale de acord cu SUA privind eliminarea regimului de vize. Ungaria, Slovacia şi Lituania ar putea recurge şi ele la aceeaşi decizie, profitând de prezenţa lui Chertoff în Europa, a dezvăluit o sursă diplomatică pentru AFP. Budapesta, Bratislava şi Vilniusul ar putea recurge la această tactică, în ciuda apelului lansat marţi de Frattini, care a solicitat ţărilor UE să sisteze negocierile bilaterale cu Statele Unite.