Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se vor pronunţa peste două săptămâni în dosarul privind reabilitarea fostului guvernator al Transnistriei, prof. univ. Gheorghe Alexianu, executat în 1945 în „lotul Antonescu“.
Instanţa a luat în discuţie, marţi, recursurile formulate atât de reprezentanţii Parchetului, cât şi de Sorin Alexianu, fiul fostului guvernator al Transnistriei, la o sentinţă de anul trecut a Curţii de Apel Bucureşti. La acel moment, judecătorii decideau revizuirea unei părţi a acuzaţiilor în urma cărora Gheorghe Alexianu a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului, în 1945, şi executat alături de mareşalul Ion Antonescu şi de alţi miniştri ai guvernului din acea vreme.
Concret, punctul-cheie în argumentaţia de ieri a apărătorilor s-a axat pe Pactul Ribbentrop-Molotov, denunţat de avocatul Florin Chertişanu ca fiind actul care a influenţat covârşitor atitudinea României în perioada Guvernului Antonescu. Acesta a mai afirmat că ţara noastră a acţionat în legitimă apărare când a pătruns pe teritoriul Uniunii Sovietice şi a cerut să se respingă şi acuzaţia asupra Guvernului Antonescu, de invadare a Iugoslaviei.
Motivul: pe teritoriul României se afla, la acel moment, cea mai mare putere militară din acea vreme, respectiv legiunea „Condor“ germană, cea care participase la invadarea Spaniei.