Învaţă cum să-ţi îngrijeşti corect pielea

Învaţă cum să-ţi îngrijeşti corect pielea

Dacă folosiţi săpunuri agresive, faceţi abuz de creme şi preferaţi băile fierbinţi, riscaţi să distrugeţi pelicula protectoare a pielii.

Opiele sănătoasă vă ajută să vă apăraţi de infecţii. În schimb, cea uscată vă predispune acestora. De aceea este important să ştiţi cum să vă îngrijiţi pielea. Astfel, aflaţi că nu este bine să faceţi abuz de creme, să folosiţi săpunuri agresive şi să purtaţi haine din plastic. Nici duşurile foarte fierbinţi şi prelungite nu fac bine pielii.

Aerul poluat usucă pielea

În mod normal, pielea este acoperită de un strat natural de lipide. Acestea o menţin hidratată, moale şi suplă. Ea devine uscată fie din cauza unui mediu poluat, fie pentru că nu o protejaţi. Totuşi, pot fi implicate şi anumite afecţiuni sau factori genetici.

Dacă aveţi pielea uscată, probabil că aţi încercat deja să vă trataţi cu o mulţime de creme hidratante. Medicii dermatologi atrag însă atenţia că, deşi au un rol crucial în protejarea pielii, aceste creme pot face şi mult rău atunci când nu le utilizaţi corect. „Trebuie să aplicaţi cremele imediat după duş, când pielea este încă umedă. Absorbiţi apa în exces cu un prosop, apoi aplicaţi crema şi lăsaţi-o câteva minute ca să intre în piele“, sugerează Barney Kenet, dermatolog la Weil Cornell Medical Center. Specialistul vă mai sfătuieşte să alegeţi un produs care nu conţine parfumanţi în exces şi care să fie suficient de gros şi de untos. „Puneţi câteva picături în mână şi întoarceţi palma. Dacă începe să picure sau să se împrăştie înseamnă că nu este suficient de bun pentru pielea uscată“, sugerează dermatologul.

Şi din cauza aerului prea uscat este posibil să se usuce şi pielea. Probabil că aţi observat asta şi în timpul iernii. „Aşadar, problema s-ar putea să fie chiar la voi acasă. Sfatul este să folosiţi aparate de umidifiere a aerului“, spune Barney Kenet. În timpul verii, atenţie la aerul condiţionat. Acesta poate fi dă- unător celor cu pielea sensibilă.

Duşurile sunt de preferat băilor fierbinţi

Apa fierbinte dăunează peliculei protectoare a pielii, de aceea duşurile sunt de preferat băilor fierbinţi. „Asta nu înseamnă că apa trebuie să fie rece, ci călduţă“, sugerează Kenet. El mai spune că nu este bine să vă ştergeţi agresiv cu prosopul, ci doar să vă tamponaţi pielea.

Săpunul este un alt factor care poate agresa pielea. Unii oameni îl folosesc în exces, iar când se spală au obiceiul să îşi cureţe pielea într-un mod „violent“. Săpunul trebuie aplicat pe mâini, pe faţă, pe picioare, la axile şi în zonele intime. Restul corpului poate fi curăţat, simplu, cu apă.

„Când merg la supermarket, oamenii au obiceiul să aleagă săpunuri dure. Acestea însă distrug pelicula protectoare de grăsime de care are nevoie pielea“, spune Vesna Petronic Rosic, asistent la Clinica de Dermatologie din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii Chicago. Dacă aveţi pielea uscată, este bine, de asemenea, să evitaţi săpunurile antibacteriene.

Medicamentele contra tensiunii pot dăuna tegumentelor

O piele sensibilă are nevoie în special de haine din bumbac. Evitaţi-le pe cele din plastic, chiar dacă au culori frumoase, care vă atrag, iar în loc de lână purtaţi caşmir. Hainele confortabile sunt cele în care vă simţiţi bine de la prima purtare.

Calitatea pielii poate să scadă şi din cauza tratamentelor pe care le urmaţi. Medicamentele contra tensiunii, cele indicate în alergii ori acnee pot avea efect dăunător asupra tegumentelor.

Schimbările hormonale care apar odată cu înaintarea în vârstă pot duce şi ele la uscarea pielii. Tegumentele uscate, susţin dermatologii, pot fi un semn că ceva în organism nu merge bine, că o afecţiune începe să îşi facă apariţia.

Poate fi vorba inclusiv de o tulburare de alimentaţie. Malnutriţ ia sau alimentaţia dezechilibrată poate duce la uscarea pielii.

Ne puteți urmări și pe Google News