În România, foarte multe localităţi cu mii de locuitori nu intră sub „umbrela“ operatorilor de telefonie mobilă.
Există în România încă multe localităţi mari care nu au acoperire în reţelele operatorilor de telefonie mobilă. La nivelul anului 2008, dacă nu ai telefon sau internet, eşti în mare măsură izolat, deoarece nu ai acces la informaţie în timp real. Unul dintre cititorii noştri din Constanţa ne-a povestit că există în acest judeţ mai multe localităţi mari care nu au acoperire pentru telefonie mobilă. Una dintre ele, Cotu-Văii, are chiar câteva mii de locuitori.
„Pentru a avea cât de cât semnal pe telefonul mobil trebuie să mergi pe dealurile din apropiere, unde mai ajunge ceva semnal «rătăcit» de la alte antene din localităţile vecine“, ne-a spus el. De asemenea, tot în judeţul Constanţa, nici cele câteva sute de localnici din Viroaga nu pot să-şi folosească mobilele. În judeţul Dolj ni s-a semnalat cazul localităţii Brăbeţ. Localitatea are circa o mie de locuitori, însă telefonia mobilă nu a ajuns şi pe meleagurile lor.
În judeţul Dâmboviţa, localitatea Scheiu are mai multe mii de locuitori şi, de asemenea, nu are acoperire la doi dintre cei trei furnizori principali de telefonie mobilă. Şi în comuna Frecăţei, din judeţul Brăila, cu cinci sate şi 1.470 de locuitori, telefonia mobilă este doar un vis frumos. „Unele persoane din sat au telefon mobil, dar acoperirea ajunge doar pe digul din apropiere“, ne-a spus un localnic. Antena buclucaşă
În judeţul Vâlcea, în plină zonă turistică - Valea Lotrului - localitatea Malaia, care are peste 3.000 de locuitori, este în acest moment izolată din punct de vedere al telefoniei mobile, deşi toate localităţile din jur au acoperire. Spre sfârşitul lui 2007, a fost instalată o antenă Orange, însă aceasta nu este funcţională nici acum, deşi, la centru, la Bucureşti, antena apare drept „perfect funcţională“.
„Cineva de la Orange mi-a spus că antena apare în baza de date ca fiind perfect funcţională din decembrie 2007. Ulterior, după ce i-am contrazis, am fost contactat din nou de aceeaşi persoană care mi-a confirmat că spusele mele sunt adevărate, antena chiar nu merge. Persoana cu care am vorbit a dat vina pe colegii de la Vâlcea, care nu făcuseră legăturile la antena de pe Muntele Cozia, din cauza zăpezii mari, ziceau ei. I-am zis că zăpadă nu prea mai este pe Cozia şi atunci mi-a promis că în maximum două săptămâni vom avea semnal“, ne-a povestit Mihai, un localnic dornic ca semnalul Orange să acopere şi satul său. Oraşele, prioritare
„În momentul de faţă, reţeaua GSM şi EDGE a Orange România acoperă 98% din populaţie, iar serviciile 3G si 3G+ sunt disponibile în 278 de localităţi. Orange va investi anul acesta peste 200 de milioane de euro, iar o parte din suma aceasta va merge în extinderea acoperirii“, ne-au comunicat reprezentanţii Orange.
„În doi ani, Cosmote şi-a extins acoperirea reţelei de la 50% la 98% din populaţie şi de la 28% la 86% din teritoriul României, ajungând la un nivel comparabil cu cel raportat de restul operatorilor de telefonie mobilă“, ne-au spus cei de la Cosmote. Compania ne-a comunicat că majoritatea investiţiilor realizate de Cosmote în ultimii doi ani, însumând în total circa 450 de milioane de euro, au fost direcţionate pentru realizarea infrastructurii şi a reţelei de acoperire. Iniţial, Cosmote s-a concentrat pe o acoperire la nivel naţional în zonele cu trafic şi oraşele mari.
„Urmează să aducă acoperire şi pentru localităţi mai mici sau izolate“, au adăugat oficialii companiei. Şi Vodafone spune că acoperirea propriei reţele va creşte în viitor: „În prezent, reţeaua GSM a Vodafone România acoperă peste 97% din populaţia României şi aproximativ 81% din teritoriu“, susţine operatorul. LEJER
Condiţii minime pentru licenţă
Pentru a primi licenţă, operatorii de telefonie mobilă trebuie să îndeplinească anumite condiţii generale minime privind acoperirea teritorială şi a populaţiei. Ultima evaluare generală naţională a acoperirii teritoriale a serviciilor de telefonie mobilă oferite de operatori a avut loc în urmă cu patru ani, respectiv în 2004, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRCTI). Evaluarea a confirmat datele comunicate de operatori şi respectarea obligaţiilor impuse prin licenţă.
„Condiţiile impuse de autorităţi sunt foarte uşor de îndeplinit de operatori, deoarece sunt minime“, ne-a declarat o persoană apropiată situaţiei. Cu alte cuvinte, pentru ca anumite zone să nu mai fie ignorate de operatorii de telefonie mobilă, ar trebui ca aceste condiţii să fie înăsprite.
Unii operatorii spun că sunt costuri mari pentru a implementa tehnologia şi că, de multe ori, sunt bariere dificile care trebuie trecute. Sunt cazuri în care unii săteni doresc telefonie mobilă, iar alţii o refuză deoarece se tem că le pune în pericol sănătatea. Mai mult, unii operatori spun că este de multe ori dificil să dobândeşti autorizaţiile şi terenurile necesare.