O treime dintre "italieni" s-ar intoarce definitiv in Romania
- Adam Popescu
- 18 ianuarie 2008, 02:00
Majoritatea romanilor plecati la munca in Italia castiga de sapte ori mai bine decat luau in Romania, avand un venit mediu lunar de peste 1.000 de euro.
Potrivit unui studiu comandat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG), 57% dintre imigrantii romani din Italia lucreaza cu forme legale, 23% au un loc de munca stabil, insa fara a beneficia de carte de munca, 5% lucreaza cu ziua, in timp ce doar aproximativ 8% sunt someri sau femei casnice. Domeniile in care cei mai multi dintre acestia si-au gasit o slujba sunt constructiile (24%), menajul sau curatenia (12%), comertul (8%) sau ingrijirea batranilor (7%).
Peste 70% dintre romanii care muncesc in Italia au ajuns aici in perioada 2001-2007, iar cei mai multi dintre ei au mai trecut si prin alte state inainte sa se stabileasca in Cizma.
Profilul general al romanului plecat la munca in Italia este simplu, potrivit datelor ASG: barbat sau femeie cu o varsta de aproximativ 33 de ani, fara studii superioare, care a locuit ori in Moldova, ori in Transilvania. Doar 7% dintre muncitorii romani din Italia au studii superioare, in timp ce 72% au terminat liceul sau o scoala de meserii.
Doar 15a trimit bani acasa
O treime dintre conationalii nostri aflati in Peninsula au de gand sa se intoarca si sa se stabileasca definitiv in tara, peste aproximativ 2 ani, pentru a-si deschide o afacere, in timp ce 21% vor sa-si faca o viata acolo unde muncesc in prezent. „90% dintre ei sustin ca stiu limba italiana indeajuns de bine cat sa se descurce”, a afirmat Alfred Bulai, presedintele ASG. Chiar daca multi dintre ei au de gand sa revina in tara, mai bine de 30% dintre imigrantii romani din Cizma nu trimit deloc bani familiei din Romania, in timp ce doar 15% pun lunar bani, la posta, pentru rude.
Cazul „Mailat” le-a facut viata mai grea Cazul lui Romulus Mailat, romanul suspectat ca a violat si ucis o femeie in Italia, a schimbat in rau perceptia italienilor despre imigrantii romani care traiesc aici. 72% dintre romanii care locuiesc in Peninsula au observat schimbari in comportamentul italienilor, in timp ce 22% dintre acestia cred ca parerea italienilor nu s-a schimbat deloc. Totusi, aproape o treime considera ca masura expulzarii, adoptata de guvernul italian, este „mai degraba justificata”.
Cercetarea sociologica a fost efectuata de Metro Media Transilvania la initiativa ASG, pe un esantion de 1.066 de subiecti, persoane adulte, in perioada 20 noiembrie-15 decembrie 2007, in comunitatile de romani. Studiul are o marja de eroare de +/- 3%, insa, din lipsa unor date valide cu privire la intreaga populatie de imigranti romani in Italia, aceasta poate fi mai mare. Guvernul a platit 299.000 de lei pentru acest sondaj.
TREZIREA
„Visul italian” incepe sa paleasca
Numarul romanilor din Italia care vor sa se intoarca acasa a crescut in ultima vreme, mai ales dupa momentele tensionate de anul trecut, considera Marian Mocanu, presedintele Ligii Romanilor din Italia.
„Noi am facut un studiu in urma cu un an si reiesea ca aproximativ jumatate dintre cei chestionati vor sa-si cumpere o casa in Italia. Acum sunt multi care s-au integrat, dar si multi care se chinuiesc”, arata el. La situatia actuala contribuie si „redimensionarea visurilor” pe care le au romanii din Peninsula: „A inceput o oarecare nivelare intre Romania si Italia. Castigurile pe care oamenii le obtin aici nu mai sunt cu mult mai mari fata de cele din tara”, mai spune Mocanu. (Vlad Odobescu)