Alianta "DA pentru Sorin Rosca Stanescu"

Directorul ziarului „Ziua” a dat un tun de milioane la Snagov.

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a cumparat de la stat, cu numai sapte milioane de euro, unul dintre cele mai ravnite terenuri din Snagov, a carui valoare este cel putin dubla.

Afacerea s-a facut in doi pasi. In prima faza, in 2004, Primaria Snagov a concesionat terenul unei societati in care jurnalistul este asociat cu doi politicieni. E vorba despre fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu (ginerele fostului presedinte PSD al Consiliului Judetean Ilfov, Bebe Ivanovici) si vicepresedintele filialei sector 3 a PD-L, Mircea Andrei (fost la PLD, via PNL).

In etapa a doua, cele sase hectare, situate in Parcul Snagov, au fost vandute firmei detinute de cei trei de catre Apostol Musat, primarul PD-L (fost PD) din Snagov.

Parteneri de afaceri Anterior afacerii cu terenul din Snagov, in 2004, primarul din Snagov le-a vandut celor trei o societate. Aceasta tranzactie a avut loc cu numai doua luni inainte de concesionarea valorosului teren din Parcul Snagov. In prezent, fiul primarului este asociat cu Rosca si cu Gheorghiu in compania pe care tatal sau le-a vandut-o acestora.

Potrivit Registrului Comertului, vanzarea firmei a avut loc in august 2004. Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, deputatul Viorel Gheorghiu, avocatul Mircea Andrei si Bogdan Musat, fiul primarului din Snagov, au cumparat atunci actiunile firmei Bo-Na Co ‘95 SRL, in care edilul Apostol Musat detinea 40%. Pachetele principale de parti sociale le-au revenit lui Rosca si lui Gheorghiu, cate 35%, Bogdan Musat a preluat 20%, iar avocatul Mircea Andrei - 10%.

Asociere cu Primaria Snagov

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu si partenerii sai au devenit proprietarii celui mai vanat teren din Snagov, Parcul Snagov, prin intermediul societatii Captain Port Service Product SRL.

Initial, Consiliul Local Snagov a incheiat un contract cu firma lui Rosca, Gheorghiu si Andrei, de asociere in participatiune, contract care a netezit vanzarea din 2007. Aceasta intelegere juridica a fost semnata in octombrie 2004, la o jumatate de an dupa ce Apostol Musat a devenit primar in Snagov. 

Asocierea in participatiune avea drept scop exploatarea Parcului Snagov in scop turistic si de agrement. Firma lui Rosca Stanescu, Gheorghiu si Andrei era obligata sa plateasca o redeventa anuala de doar 8.000 de euro pentru folosirea suprafetei de aproape sase hectare. Conform contractului, primaria urma sa primeasca 10% din profit, iar Captain Port Service Product SRL 90%.

Miscarea lui Andrei Inainte cu o saptamana de incheierea contractului de asociere in participatiune pentru Parcul Snagov (contract care l-a precedat pe cel de vanzare-cumparare), in data de 5 octombrie 2004, avocatul Mircea Andrei recurge la o miscare surprinzatoare.

Acesta s-a retras din Bo-Na Co ‘95, cel mai probabil pentru a evita o posibila situatie flagranta. E vorba despre faptul ca primarul Musat i-a cesionat o parte din partile sociale din aceasta societate, dar a si semnat asocierea dintre primarie si Captain Port Service Product SRL, companie in care Andrei este asociat.

Situatia nu i-a determinat insa pe Rosca si pe Gheorghiu sa faca la fel. Mai mult, cei doi sunt si acum asociati cu fiul primarului in compania Bo-Na Co ‘95, iar sotia primarului, Savica Apostol, a devenit administratorul societatii din 2005. Mircea Andrei si-a cesionat cele 10a parti sociale din Bo-Na Co ‘95 unui subaltern, Liviu Togan, din cadrul Societatii Civile de Avocati „Mircea Andrei si Asociatii”.

LICITATIE CU BATAIE LUNGA

Tranzactie cu incarcatura politica Pana sa incheie contractul cu Captain Port Service Product SRL (ce le apartine lui Rosca, Gheorghiu si Andrei), Primaria Snagov si Consiliul Local au depus eforturi serioase pentru a reglementa juridic statutul Parcului Snagov. Primarul Apostol Musat, cu largul concurs al consilierilor locali, a pregatit din timp terenul pentru vanzarea din mai 2007.

Intr-o sedinta din iulie 2006, Consiliul Local Snagov a avut pe ordinea de zi un proiect de hotarare pentru „aprobarea dezmembrarii unui imobil - teren - situat in tarla 4 Strand Snagov”. Consilierii locali au aprobat atunci ca aproape 13 hectare ale Parcului Snagov sa fie divizate in doua parcele, una de sase hectare, cealalta de sapte.

Tot atunci, Consiliul Local Snagov a aprobat ca terenul sa fie scos din domeniul public al comunei si transferat in domeniul privat, transfer care a deschis calea legala ca pamantul sa fie vandut. O luna mai tarziu, in august 2006, Consiliul Local Snagov a aprobat, tot printr-o hotarare, vanzarea terenului. Votul pe banda rulanta favorabil initiativelor primarului Musat sunt usor explicabile: din 15 consilieri locali, 12 sunt din PD, adica din aceeasi formatiune politica cu primarul.

Cu milioanele la mall

Contractul de vanzare-cumparare dintre comuna Snagov si firma Captain Port Service Product SRL a fost incheiat pe 7 mai 2007. Licitatia prin care compania lui Rosca Stanescu a fost desemnata castigatoare s-a tinut pe 12 aprilie 2007.

Pretul cerut prin caietul de sarcini pentru un metru patrat de teren, adica 120 de euro, nu s-a modificat cu niciun cent in plus, valoarea tranzactiei ajungand la putin peste sapte milioane de euro. La licitatie a mai participat o singura companie: Super Market Comercial Unic Exim SRL, firma care a detinut in Bucuresti lantul de magazine Unic. Primarul Musat ne-a declarat ca departajarea intre cele doua firme s-a facut prin durata de virare a banilor. Potrivit actului de vanzare-cumparare, Captain Port Service Product s-a angajat sa plateasca banii in sase transe, pana in mai 2008.

Totusi, intreaga suma - de peste sapte milioane de euro - a fost platita in avans de asociatii din Captain Port Service Product, pe 25 noiembrie 2007, data la care EVZ incepuse deja documentarea acestui subiect. Un alt amanunt interesant: 25 noiembrie, ziua in care au fost inregistrate ordinele de plata prin care Sorin Rosca Stanescu, Viorel Gheorghiu, Mircea Andrei, dar si compania Captain Port Service Product au platit ultimii bani pe care ii datorau Primariei Snagov, a cazut intr-o duminica.

Cum bancile sunt inchise duminica, cel mai probabil banii au fost platiti la o sucursala bancara dintr-un supermarket sau dintr-un mall. Atunci s-au platit 18.363.631 lei, echivalentul a 5.246.000 de euro.

Afaceri cu „marul otravit”

Un alt amanunt interesant: licitatia in urma careia firma lui Rosca, Gheorghiu si Andrei a fost desemnata castigatoare pentru terenul din Parcul Snagov s-a tinut pe 12 aprilie 2007. Cu o zi inainte,  in cotidianul „Ziua” (al carui director este Rosca Stanescu) aparea ancheta „Furtul liberalo-comunist”.

Subiectul articolului era refuzul filialei sector 3 a PLD de a restitui imobilul in care partidul isi avea sediul catre proprietarul care il revendicase in instanta. La acea data, presedintele filialei sector 3 a PLD era chiar Mircea Andrei, partenerul de afaceri cu care a doua zi Rosca urma sa incheie o afacere buna. In articol exista o propozitie mai mult decat surprinzatoare: „Conform unei informatii de ultima ora, avocatul Mircea Andrei ar fi marul otravit din sanul PLD.” (sic!).

VOCEA PRIMARULUI

„Rosca e de la noi din sat, de-al nostru”

Sorin Rosca Stanescu nu a dorit sa faca vreun comentariu legat de acest subiect, sustinand ca este in proces cu „Evenimentul zilei”. „Puteti sa scrieti ce vreti! Nu va declar nimic”, a sustinut Rosca Stanescu. Nici avocatul Mircea Andrei nu a dorit sa comenteze tranzactia cu terenul statului.

Doar fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu si-a facut public punctul de vedere: „Daca ma intrebati in detaliu, nu stiu ce sa va spun, eu sunt simplu actionar. Boardul poate sa va dea explicatii, eu sunt doar actionar. Nu eu m-am ocupat de tranzactia respectiva. Mai am alte societati pe care le conduc efectiv”. Cat despre faptul ca acesta a cumparat o firma de la primarul din Snagov, Gheorghiu sustine ca societatea Bo-Na Co ‘95 a fost cumparata cu totul, „inclusiv cu actionarii ei”.

Apostol Musat, primarul din Snagov, ne-a lamurit de la bun inceput cum stau lucrurile in privinta lui Rosca Stanescu: „Rosca e de aici, de la noi din sat, e de-al nostru, ce sa mai. Si ma mai intalnesc cu el, ca el tot ma bazaie”. Edilul comunei sustine ca cei care au achizitionat terenul i s-au plans ca au fost inselati in privinta pretului pe care l-au platit: „Valoarea e data de piata, a fost data de piata. Va spun exact ce mi-a zis cumparatorul, mi-a zis ca i-am pacalit. In PUG-ul nostru zice asa: „constructii de agrement si sport”.

Ca sa schimbe aceasta destinatie trebuie sa faca planuri. E o tarasenie de sase ani”. Musat mai accentueaza de ce Rosca, Gheorghiu si Andrei au facut o afacere proasta: „Plus ca trebuie sa-si aduca toate utilitatile, ca nu au nimic, decat curent”. Primarul mai spune ca si interesul pentru cumpararea terenului a fost redus: „S-au tinut patru licitatii si nu a venit nimeni.

Dupa aia s-a amanat pentru 12 aprilie 2007. Acum, la ultima licitatie, l-am dat castigator pe „Captain Port”. Noi am incheiat un contract cu ei in rate, dar ei ne-au achitat acum toata suma. Plata trebuia sa se faca esalonat, dar ei pe 25 noiembrie au platit tot”.

EVALUARE

Coleg de partid

Firma selectata de Primaria Snagov sa evalueze terenul din Parcul Snagov este din Brasov si se numeste L.D.M. Consulting SRL. Patronul acesteia este tot un politician: Gheorghe Laviniu Negrea, consilier local din partea PD in comuna Cristian, judetul Brasov. Primarul din Snagov, Apostol Musat, este si el tot membru PD.

PRETUL CORECT

Valoare intre 14 si 20 milioane de euro

Expertii imobiliari contactati de EVZ au declarat in unanimitate ca terenurile amplasate in Snagov, in zona Vanatoru - El Capitan (unde se afla si terenul cumparat de Rosca), sunt tranzactionate la preturi foarte mari datorita cererii.

„Pretul de plecare pentru un metru patrat de teren in aceasta zona se ridica uneori si la 500 de euro. Avand in vedere ca e o suprafata atat de mare, el poate fi putin mai mic. Dar nu va scadea in niciun caz mai jos de 350-400 de euro pe metru”, a precizat agentul imobiliar Dan Zaharia. O suma similara a fost indicata si de un alt expert imobiliar, Valentin Croitoru.

„Un metru de teren in perimetrul Parcului Snagov se vinde cu aproximativ 400 de euro. Pentru ca vorbim de o suprafata mare, acesta poate scadea pana la 350 de euro”, a declarat acesta. Croitoru a adaugat ca, in cazul in care terenul ar fi impartit in loturi mai mici, valoarea lui ar creste foarte mult, ajungand pana la 500 de euro pentru un metru patrat.

„Preturile din aceasta zona sunt foarte mari pentru ca nu mai exista teren de vanzare, desi cererea e foarte mare. Din aceasta cauza, pentru un metru patrat de teren pretul mediu se situeaza in jurul valorii de 300 de euro”, ne-a declarat si Viorel Mihai, specialist in tranzactii imobiliare. Din analiza evaluatorilor contactati de EVZ, rezulta ca cele circa sase hectare de teren cumparate de Rosca de la stat valoreaza intre 14 si 20 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News