Film antidrog, de la liceeni pentru colegi

Scurtmetrajul despre tragedia unui consumator de droguri poate fi vazut la biblioteca „Ion Creanga”.

Leo, vedeta echipei de baschet a liceului, se apuca de droguri dupa ce s-a certat  cu prietena sa. Mama sa afla de problema baiatului dupa ce il descopera pe acesta intr-o stare grava si decide sa-l tina inchis in casa cateva zile. Lucrurile incep sa reintre in normal, iar Leo si prietena lui se impaca. Fostii sai „prieteni” au insa de incheiat cateva conturi cu el: patrund in casa baiatului, il sechestreaza pe el, pe mama sa si pe fata si ii drogheaza. Leo moare dupa o supradoza.

Este povestea fara final fericit prezentata in scurtmetrajul „Narcotice”, realizat de un grup de liceeni bucuresteni. Pana la sfarsitul saptamanii, filmul va fi vizionat de elevii din mai multe scoli din Capitala, la biblioteca „Ion Creanga”.

Prezentarea face parte din programul „Saptamana Antidrog”, care isi propune sa informeze cat mai multi adolescenti si tineri asupra efectelor consumului de droguri, dar si a tragediilor ce se petrec in familiile celor care folosesc stupefiante. Reprezentantii catorva licee s-au aratat deja interesati sa proiecteze scurtmetrajul tinerilor bucuresteni in institutiile pe care le conduc, in timpul orelor de dirigentie.

A fost nevoie de cinci luni  de munca

Regizorul filmului, Tudor Alecu, este elev in clasa a XII-a la liceul „Eugen Lovinescu”, iar povestea a fost imaginata de Ana-Maria Bratulescu, in clasa a XI-a la acelasi liceu. „Nu ne-am imaginat ca va iesi asa de bine. Am discutat, ne-am enervat, am injurat si am reusit”, spune Ana-Maria.

Dupa ce a luat parte la un proiect al Ministerului Educatiei pe tema consumului de droguri, fata a realizat o serie de prezentari powerpoint pe aceasta tema, s-a gandit la un moment dat ca un film ar ajunge mai bine la public. De la o pagina, povestea a ajuns, cu ajutorul colegului sau Tudor, la 30, un scenariu de scurtmetraj in toata regula. La film, care a avut un buget de 100 de euro, plus „contributiile proprii”, au lucrat 11 elevi. Au filmat in parcurile Tineretului si Moghioros si in locuintele a doua colege binevoitoare. 

Le-au trebuit cinci luni de munca, cateva invoiri de la scoala. Sfaturile consilierului psihologic al liceului, Ligia Penciu, au fost si ele de mare folos. Dupa ce a fost gata, filmul a fost vizionat de elevii a 17 clase de la Liceul „Eugen Lovinescu”. „Au fost reactii foarte bune. Copiii puneau de fiecare data intrebari, se interesau de felul in care devin unii consumatori, cum pot ajuta pe cineva care are probleme”, povesteste Ligia Penciu.

Tentatia e tot mai mare

Tudor Alecu spune ca problema consumului de droguri in scolile romanesti nu este „disperata”, dar ca e cel mai bine sa previi. „Dupa parerea mea, sunt mici grupuri care se ocupa cu asa ceva, fiecare cu seful sau. Ne-am dorit ca mesajul sa ajunga la cat mai multa lume, pentru a se evita cat mai multe drame de tipul celei prezentate in film”, arata Tudor. Romeo, cel care interpreteaza rolul personajului principal, spune ca filmul se vrea un semnal de alarma asupra acestui fenomen. „Suntem tineri si suntem tentati tot mai mult de asa ceva. Povestea din film nu are happy-end”, explica el.

IN EUROPA

Canabisul, cel mai „gustat” de adolescenti

Substanta ilegala consumata cel mai des de minorii sub 15 ani este canabisul, releva un raport anual pe 2007 privind situatia drogurilor in Europa, realizat de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie.

Potrivit raportului, dintre elevii de 15-16 ani care au raportat consumul de canabis, consumul acestui drog inaintea varstei de 13 ani ramane atipic (in general, 1%-4%). In 2005, in Europa au fost raportate 18 decese ca urmare a consumului de droguri in randul minorilor sub 15 ani (0,2% din numarul total al deceselor produse ca urmare a consumului de droguri).

Doar o treime dintre tarile europene raporteaza existenta unor centre de tratament pentru consumul de droguri destinate special copiilor sau tinerilor: este vorba de Germania, Grecia, Cipru, Luxemburg, Tarile de Jos, Austria, Portugalia.

Ne puteți urmări și pe Google News