Ziua cea mai lungă în cursa pentru Casa Albă

Ziua cea mai lungă în cursa pentru Casa Albă

Mitinguri electorale în serie ale candidaţilor la preşedinţia SUA pentru momentul decisiv de marţi, când 24 de state îşi desemnează delegaţii.

Patru favoriţi, 24 de state: campania electorală pentru prezidenţialele din SUA a intrat în linie dreaptă. Mâine, atât democraţii, cât şi republicanii vor organiza alegeri primare şi caucusuri (reuniuni electorale) în cadrul consultăriimaraton „Super Tuesday“, relevă AFP.

Toţi candidaţii rămaşi în cursă au încercat în ultimele zile să facă tot posibilul pentru a câştiga de partea lor un număr cât mai mare de susţinători, o misiune care a semănat perfect cu un exerciţiu de ubicuitate. Întâlniri peste întâlniri, băi de mulţime, interviuri, trasee lungi de străbătut - candidaţii democraţi şi republicani au încercat să facă faţă cu brio provocărilor campaniei, o sarcină extrem de dificilă, având în vedere că au fost nevoiţi să acopere patru fusuri orare. Democraţii Hillary Clinton şi Barack Obama şi republicanii John McCain şi Mitt Romney au profitat la maximum de ultimele zile dinaintea confruntării de mâine. Jumătate din delegaţi într-o singură zi Miza primarelor şi a caucusurilor constă în desemnarea delegaţilor pentru convenţiile democraţilor, respectiv republicanilor, în care se vor alege în mod oficial, la sfârşitul verii şi începutul toamnei, câte un candidat pentru prezidenţ ialele din 4 noiembrie. Aproximativ jumătate din aceşti delegaţi se stabilesc mâine, în „Super Tuesday“.

În total, se vor pronunţa 24 de state. În 19 dintre ele, cele mai importante fiind California, New York şi Illinois, ambele tabere vor organiza alegeri primare sau caucusuri. Totodată, republicanii vor organiza consultări în două state - Montana şi West Virginia, iar democraţii în trei - Idaho, Kansas şi New Mexico.

De asemenea, mâine se vor pronunţa şi democraţii care locuiesc în străinătate şi cei din Samoa americană. În tabăra democrată, pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale, cel intrat în cursa pentru nominalizare are nevoie de sprijinul a cel puţin 2.025 de delegaţi din cei 4.049 care vor lua parte la Convenţia democrată. Iar mâine vor fi desemnaţi 2.084 de delegaţi. În tabăra republicană, pentru a fi desemnat, un candidat are nevoie de sprijinul a 1.191 de delegaţi dintr-un total de 2.380.

Mâine, electorii republicani vor desemna 1.081 de delegaţi. În aceste condiţii, la maratonul electoral „Super Tuesday“ ar putea fi decis învingătorul din fiecare partid. Analiştii politici notează însă că este posibil şi ca rezultatele megascrutinului să nu fie concludente, având în vedere luptele pe muchie de cuţit dintre candidaţii fiecărei formaţiuni. SCENARII Republicanii se decid, democraţii mai aşteaptă Republicanii au mai multe şanse să afle care va fi reprezentantul lor în cursa pentru Biroul Oval după „Super Tuesday“. Senatorul de Arizona, John McCain, conduce în sondaje în mai multe state mari, precum California şi New York, iar sistemul din cadrul Partidului Republican atribuie, de cele mai multe ori, toţi delegaţii unui stat candidatului clasat pe primul loc. Lucrurile nu sunt însă la fel de simple în tabăra democrată.

În acest caz, delegaţii se împart proporţional, o parte la nivel de stat, o parte la nivel de circumscripţii. Tocmai din această cauză, Barack Obama a reuşit să ob- ţină acelaşi număr de delegaţi ca Hillary Clinton în Nevada, deşi fusese învins de aceasta. Sondajele de opinie arată că Hillary Clinton ar putea obţine, mâine, victoria în New York, California, Conecticut, New Jersey, Tennessee, Oklahoma şi Arkansas. Pe de altă parte, Barack Obama ar putea ieşi victorios din confruntările din Illinois, Idaho, Minnesota, Kansas, Alabama, Georgia, Dakota de Nord şi Colorado. În aceste condiţii, deznodă mântul este greu de anticipat.

Ne puteți urmări și pe Google News