Reţeta Vanghelie: kitsch + ţeapă

Reţeta Vanghelie: kitsch + ţeapă

Primarul sectorului 5 a reuşit o dublă lovitură: a urâţit blocurile de pe Calea Rahovei şi „a uitat“ să achite factura.

Celebrele blocuri vopsite la stradă în culorile curcubeului, din Rahova, l-au făcut primar pe Vanghelie, a doua oară, dar au băgat în faliment firma care le-a zugrăvit. Cel puţin aşa susţine societatea păgubită, care cheamă acum la asociere şi alte surate lăsate cu conturile goale de edilul Marian Vanghelie. În replică, acuzatul susţine că abia dacă-l cunoaşte pe patronul falimentat şi cataloghează acuzaţiile drept „vagabondisme“. Datorii de 22 de miliarde Firma Alho Construct SRL funcţionează din 1993, dar l-a cunoscut pe Vanghelie abia în 2003, când a încheiat un contract de subantrepriză cu firma Star Construct 2000 SRL, care câştigase o licitaţie la Primăria Sectorului 5, pentru reabilitarea unor străzi. „În acelaşi fel am lucrat la Şcoala Odobleja, la Piaţa Coşbuc, la Piaţa Rahova şi, în final, am vopsit blocurile de pe Şoseaua Alexandria“, enumeră lucrările făcute de Alho Construct Marinela Vlădescu, soţia patronului acestei firme.

Ea recunoaşte că nu a beneficiat de contracte directe cu primăria, deoarece „nu ne aflam în cercul acela de firme care câştigau contracte la primărie“. Asta face azi mai grea dovedirea faptelor de care, spun patronii de la Alho, s-ar face vinovat Vanghelie. Suma pe care firma Alho o are de primit de la Vanghelie ajunge la 22 de miliarde de lei vechi, bani cheltuiţi pentru vopsirea celor nouă blocuri de pe Calea Rahovei şi Şoseaua Alexandriei, plus o staţie de pompare din Piaţa Rahova.

„Într-o seară, domnul Vanghelie l-a chemat pe soţul meu la primărie şi i-a zis: «Vopseşte-mi blocurile astea ca să ajung primar!». A promis că va plăti totul din bugetul de campanie, că va avea două milioane de euro la dispoziţie, însă nu s-a ţinut de cuvânt“, povesteşte Marinela Vlădescu. Gentelman’s agreement, pe persoană fizică Nu era prima dată când Vanghelie i-ar fi cerut servicii patronului de la Alho, în toiul nopţii. „Într-o noapte, ne-a chemat la deszăpezire. Am venit, am deszăpezit, după ce s-a terminat nu s-a primit niciun ban, ne-a spus: consideraţi-o ca sponsorizare. Noi aveam de luat bani, eram agăţaţi, trebuia să facem tot ce ni se cerea“, spune Horia Vlădescu, fiul patronului de la Alho.

Tot într-o noapte, în 2005, s-a produs şi „divorţul“. „Într-o şedinţă la primărie, la 3.00 dimineaţa, soţul meu s-a ridicat şi a zis: «Mie-mi dai banii şi lămurim problemele sau nu mai lucrez!». Din acel moment a fost persoana non-grata pentru Vanghelie şi nu a mai vrut să facă nicio plată“, spune Marinela Vlădescu. Ea susţine că ştie sigur că şi alte firme aveau de primit sute de miliarde de lei la momentul acela, dar nu au curaj să vorbească, tot sperând că-şi vor recupera din datorii.

Firma a dat în judecată asociaţiile de locatari, care au prezentat în instanţă contractele făcute cu Marian Vanghelie, „pe persoană fizică“, cum suna o celebră butadă a aceluiaşi personaj. Acesta se angajase să plătească lucrările de zugrăvire a faţadelor blocurilor, promisiune pe care s-au bazat şi patronii firmei Alho. „A fost un gentelman’s agreement, ne-am bazat pe cuvântul dumnealui, dar ne-a înşelat“, spune doamna Vlădescu. Vanghelie: „Nişte vagabondisme“ Procesul trenează din 2006. Următorul termen se judecă în martie, dar între timp firma a fost falimentată şi i s-au vândut toate bunurile pe nimic.

„Sunt nişte vagabondisme. Abia dacă l-am văzut de câteva ori pe omul ăla. N-au niciun contract cu mine sau cu primăria“, se apără primarul Vanghelie de acuzaţii. El spune că atacul are cauze electorale şi că supărarea patronului de la Alho s-ar trage de la o ceartă cu firma pentru care a lucrat în subantrepriză. Cât despre blocuri: „Alea au fost o sponsorizare. Nu e treaba voastră dacă au fost plătite sau nu!“.

Ne puteți urmări și pe Google News