Premieră chirurgicală la Institutul Fundeni

Premieră chirurgicală la Institutul Fundeni

O pacientă de 30 de ani, cu cancer la ficat, a fost operată cu ajutorul unui robot chirurgical şi are şanse mari de recuperare.

Chirurgia robotică ia avans şi în România. Medicii de la Spitalul Clinic Fundeni au operat, în premieră, cu ajutorul unui robot chirurgical o pacientă de 30 de ani care suferea de o tumoare la ficat. Este al doilea robot de acest tip adus într-un spital din România. Primul a fost pus în funcţiune la Spitalul Floreasca, acum trei ani. Intervenţie fără complicaţii Operaţia a durat aproximativ trei ore, iar în timpul intervenţiei nu au apărut complicaţii, ceea ce va scurta timpul în care pacienta se va recupera. Tânăra de 30 de ani se va întoarce acasă în aproximativ patru zile, recuperarea fiind mult mai rapidă decât în cazul operaţiilor clasice. Riscurile unor complicaţii sunt minime, susţin specialiştii. „Datorită performanţelor aparatului, dar şi experienţei medicilor în chirurgia hepatică, operaţia a decurs foarte bine“, a declarat medicul Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Sunt prevăzute 80 de operaţii gratuite

În următorii ani, medicii vor folosi aparatul şi pentru alte afecţiuni hepatice, ale splinei ori rectului. „Avem consumabile pentru încă 80 de operaţii şi vom continua într-un ritm care să ne permită o selectare corectă a cazurilor“, a completat medicul Irinel Popescu, adăugând că va fi necesar să obţină fonduri pentru extinderea operaţiilor. Potrivit specialiştilor, chirurgia robotică se va dezvolta foarte mult în următorii ani datorită avantajelor pe care le presupune: o apreciere mai bună a profunzimilor ţesuturilor, precizie mai mare, vedere în spaţiu în timpul operaţiei. „Robotul reprezintă instrumentul următoarei generaţii de chirurgi. El înmagazinează foarte multă tehnică, permite mişcări mai fine ale mâinilor, o vizualizare mai bună a leziunilor şi a structurilor anatomice, deci o siguranţă mai mare a actului operator“, a subliniat medicul Irinel Popescu. Robotul de la Fundeni valorează 1.500.000 de euro, iar întreţinerea lui anuală s-ar putea ridica la o sută de mii de euro. Prin această tehnică performantă, operaţiile se pot face şi de la mii de kilometri distanţă. AVANTAJE Recuperare mai rapidă a pacienţilor Robotul „Da Vinci“ a fost dezvoltat de specialiştii de la NASA, astfel încât să se poată interveni de la distanţă asupra soldaţilor răniţi. Are un mecanism care îi permite rotaţii de 360 de grade şi intervenţii de până la un milimetru. Bolnavii operaţi printr-o astfel de tehnică se recuperează mai uşor datorită inciziilor mici şi pierderilor limitate de sânge din timpul operaţiei. Durata de spitalizare este mai mică. Printre afecţiunile care pot fi rezolvate cu ajutorul robotului „Da Vinici“ se numără cele ale ficatului, splinei, rectului, prostatei şi glandei suprarenale.

Ne puteți urmări și pe Google News