Cum îţi protejezi nasul dacă ai răcit

Cum îţi protejezi nasul dacă ai răcit

Unge nările cu cremă, foloseşte spray-uri saline şi fă băi fierbinţi şi aromate.

Nasul este un senzor important. Te ajută să testezi mâncarea, ceaiul, cafeaua. De aceea, este esenţial să ai grijă de el, atunci când eşti răcit. Dacă te tot ştergi cu şerveţele ori cu batista, este posibil să iriţi pielea nasului, ba chiar să îţi faci răni în zonă.

Este bine să foloseşti spray-uri nazale saline, să îţi ungi nasul cu o cremă fină, fără conservanţi, şi să îţi desfunzi nările cu uleiuri esenţiale de mentă, scorţişoară sau eucalipt. Dacă aerul din casă este foarte uscat, nu ezita să apelezi la aparate de umidificare ori la vaporizatoare. Nările sunt foarte sensibile Când este mult prea frig, vasele de sânge din nas se îngustează. Când este mult prea cald, ele se dilată. Practic, orice temperatură extremă le face rău. Însă, atunci când vasele de sânge din regiunea nasului se îngustează de la frig, pielea se irită, devine mai sensibilă, se răneşte mai uşor.

„Problemele apar în special în regiunea dintre nări şi de sub nări“, specifică profesorul Michelle McDonaldd, dermatolog la Şcoala de Medicină din Nashville (SUA), citat de publicaţia WebMD. Foloseşte creme fără conservanţi Poţi proteja aceste regiuni cu ajutorul cremelor, de preferat fiind cele fără conservanţi şi fără vaselină. „Foloseşte un unguent obişnuit şi creme fără cortizon. Această substanţă îţi poate provoca iritaţii şi alergii“, subliniază medicul Margareta Stoica. Poţi alege şi o cremă de protecţie solară sau una simplă, pe bază de apă.

Cutiuţele mici de cremă sunt cele mai eficiente, deoarece poţi să le porţi cu tine. „Când stai la birou, reaplică-ţi cremă pe nas. Asta te va ajuta să te simţi confortabil întreaga zi“, este de părere medicul Michelle McDonaldd. Inhalaţii cu uleiuri esenţiale Spray-urile nazale saline sunt şi ele eficiente pentru o bună toaletă a nasului. „Apa de mare îmbuteliată hidratează mucoasa nazală şi o reface“, precizează doctorul Pedro Cazabon, medic internist la Clinica Ochsner din New Orleans (SUA). Pentru simpla desfundare a nasului poţi folosi uleiuri de baie. Încearcă-le pe cele de mentă, eucalipt, scorţişoară.

„Protejează pielea, au efect reconfortant şi relaxant. Este de preferat să nu aplici uleiul direct pe nas, ci să îl inhalezi sau să pui câteva picături în apa de baie. Unele produse sunt foarte concentrate şi îţi pot dăuna“, explică medicul ORL Margareta Stoica.

Pe cât posibil, evită expunerile la aer foarte rece şi poartă o eşarfă sau un fular care să îţi protejeze nasul. „Între fular şi nasul tău se va crea o oarecare umiditate, chiar cu ajutorul respiraţiei tale“, spune Michelle McDonaldd.

Dacă aerul din casă este uscat, foloseş te un vaporizator sau un umidificator. Ca să nu degaje bacterii şi microbi în aer, curăţă-le foarte bine sau schimbă-le regulat. „Aceste aparate fac aerul mai umed şi mai uşor de respirat. Sunt utile în special celor cu astm sau rinită alergică“, precizează medicul Margareta Stoica.

Când ai nasul înfundat, te mai ajută duşurile fierbinţi, băile cu aburi şi mersul la saună. „Vaporii vor hidrata nasul şi vor descongestiona mucoasa“, sugerează medicul Margareta Stoica. ATENŢIONARE > suflă nările pe rând şi nu forţa eliminarea secreţiilor

> dacă îţi apar furuncule nazale, mergi la medic (se fac tamponări cu rivanol şi aspiraţii)

> dacă eşti hipertensiv, cardiac sau ai boli metabolice, evită sauna şi băile fierbinţi.

Ne puteți urmări și pe Google News