Autorităţile ieşene vor eutanasia 5.ooo de câini, după ce câţiva au mâncat din leşul unei vulpi turbate. Medicii veterinari, dar şi hingherii sunt în alertă.
Autorităţile locale au pus la punct detaliile unei campanii fără precedent de sacrificare a animalelor fără stăpân din Iaşi. În urma unei şedinţe cu uşile închise convocate ieri dimineaţă de primarul Gheorghe Nichita, s-a stabilit ca toţi maidanezii găsiţi în cartierele C.U.G., Bucium, Tătăraşi, Bucşinescu, Podu de Fier, Târgu Cucu şi zona Palat să fie prinşi şi eutanasiaţi.
Uciderea în masă a maidanezilor este parte a planului de măsuri parafat de comitetul de urgenţă, după ce o vulpe a fost omorâ tă de câini în urmă cu patru zile în curtea societăţii RomTech, al cărei sediu se află în vecinătatea Mănăstirii Cetăţuia. Focar de rabie pe 3 kilometri Analizele de laborator făcute la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Iaşi au stabilit, în urmă cu două zile, că vulpea era turbată. După diagnosticul dat de DSV, comitetul de urgenţă convocat ieri de primarul Gheorghe Nichita a decretat Iaşiul ca fiind focar de rabie şi a instituit carantină de gradul III. Astfel, s-a trasat o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul focarului, pe raza căruia toţi câinii şi pisicile fără stăpân vor fi prinse şi omorâte.
Această activitatea va fi asigurată de cele trei maşini speciale ale Salubris care ar trebui să prindă, până astăzi, jumătate din cei peste 10.000 de maidanezi care se estimează că ar exista pe străzile oraşului. Estimarea a fost făcută pentru EVZ în urmă cu aproape jumătate de an de către Ion Apostol, directorul Salubris. De atunci, edilii se feresc să anunţe numărul oficial al câinilor fără stăpân din Iaşi. De altfel, după 1990, atât fostul primar Constantin Simirad, cât şi actualul edil, Gheorghe Nichita, nu au reuşit să rezolve problema maidanezilor, numărul acestora crescând de la un an la altul. Măcelăria de la Tomeşti, reactivată Câinii ar urma să fie strânşi până cel târziu în cursul zilei de astă zi şi transportaţi în adăposturile pentru animale de la Miroslava şi Tomeşti, unde acţiunea ar trebui dusă la capăt de medicii veterinari. „Se bănuieşte că vulpea a venit din pădurea Bucium. Există posibilitatea de a apărea alte noi cazuri. Zona de protecţie va fi extinsă şi în perimetrul localităţilor adiacente Ciurea, Miroslava, Valea Adâncă, Popricani, Rediu sau Aroneanu”, a declarat medicul veterinar Nicolae Ivanciu, purtător de cuvânt al DSV Iaşi.
Iniţial, acesta a evitat să spună unde vor fi transportate animalele capturate. În cele din urmă s-a dovedit că adăpostul găsit peste noapte pentru exterminarea maidanezilor este cel de la Tomeşti unde, în timpul fostului primar Simirad, sute de câini fără stăpân au fost omorâţi. Medicii padocului ar refuza ordinul De asemenea, o parte din miile de maidanezi care urmează să fie strânşi în aceste zile vor fi adă- postiţi în padocul de la Miroslava. Invocând carantina şi pericolul infectării cu rabie, autorităţile au interzis, ieri, accesul în interiorul adăpostului de la Miroslava atât reprezentanţilor presei, cât şi a celor de la asociaţiile de protecţie a animalelor.
„Nu cred în povestea asta cu vulpea turbată. Am cerut să mi se predea şi mie cadavrul pentru a face o contraexpertiză. Mi s-a spus că a fost ars. În mod normal, trebuiau să prezerve creierul animalului de unde se pot recolta probe. Am vorbit cu medicii de la padoc şi mi-au spus că ei nu sunt de acord să eutanasieze câinii”, a declarat Cătălina Străjer, reprezentantul Asociaţiei „Sfântul Mucenic Trifon”, implicată în ultimul an în gestionarea problemei câinilor fără stăpâni din Iaşi.
Aceasta susţine că inginerul- şef de la Salubris, Valentin Călin, i-ar fi replicat că, dacă personalul specializat al padocului de la Miroslava va refuza să participe la eutanasierea în masă a câinilor, de injecţiile letale se vor ocupa medicii veterinari ai DSV. Călin nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi preciza punctul de vedere. INFO
Ce este şi cum se manifestă Medicii atrag atenţia că rabia poate fi fatală, dacă persoanele muşcate de animale infectate nu primesc imediat tratament. „Incubaţia bolii este în medie de 30-60 de zile, iar transmiterea se realizează direct prin muşcătura de animal bolnav ori prin contactul plăgilor, zgârieturilor sau al altor ţesuturi potenţial infectate ale animalului bolnav”, a spus Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică Iaşi.
Acesta a precizat că ieşenii muşcaţi de un animal bolnav sau suspect de turbare sau care au luat contact cu cadavrul unui animal trebuie să meargă la cabinetul antirabic din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase. MOBILIZARE
Pregatiri ca pentru calamitate naturală
Comitetul de urgenţă întrunit ieri la Primărie a mai decis vaccinarea antirabică a tuturor animalelor domestice din Iaşi, inclusiv a cailor, oilor şi a porcilor. Toţi angajaţii Salubris şi ai padocului de la Miroslava care au intrat în contact în aceste zile cu animale fără stăpân au fost la rândul lor vaccinaţi. Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a fost notificat să pregătească un stoc suficient de vaccin antirabic, în cazul în care se vor înmulţi cazurile persoanelor muşcate de maidanezi.
Populaţia ar urma să fie informată şi instruită de medicii de familie să semnaleze imediat apariţia unui deces sau a unui pacient care prezintă semne de boală. În plus, populaţia ar trebui să informeze Serviciul de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul Autorităţii pentru Sănătate Publică Iasi la numerele de telefon 0232/21.09.04, între orele 8.00-16.00, şi 0232/21.09.00, între orele 16.00-20.00, sâmbăta şi duminica.