Proaspătul deputat Marcel Piteiu (PD), şeful Direcţiei de Exploatare a Romgaz SA, are toate atributele unui baron îmbogăţit din combinaţii bazate pe banii statului. El s-a asociat în afaceri (Matep SRL) cu Mircea Mureşan, ale cărui firme au câştigat licitaţii în valoare de aproape 88 de milioane de lei (aproape 26 de milioane de euro) la Romgaz SA în perioada 2001-2007.
Firmele partenerului de afaceri al directorului Direcţiei de Exploatare a Romgaz SA, deputatul PD-L Marcel Piteiu, au câştigat licitaţii în valoare de aproape 88 milioane RON (aproape 26 milioane euro) la Romgaz SA, în perioada 2001- 2007. Omul de afaceri Mircea Mureşan şi deputatul Piteiu deţin împreună firma Matep SRL. Marcel Piteiu a devenit deputat PD de Sibiu pe 19 decembrie 2007 şi-şi încheie mandatul la Romgaz pe 15 ianuarie 2008. Mircea Mureşan şi Marcel Piteiu deţin împreună firma Matep SRL. Piteiu a devenit deputat PD de Sibiu pe 19 decembrie 2007 şi îşi va încheia mandatul la Romgaz pe 15 ianuarie 2008. El a ocupat locul de deputat lăsat liber în 2005 de Florin Muntean, care a demisionat pentru a ajunge şef la Transgaz SA. EVZ continuă seria dezvăluirilor despre legăturile de afaceri, de rudenie şi cele politice care gravitează în jurul a două companii strategice de stat: Romgaz SA şi Transgaz SA, aflate în subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor. Contract pentru partener Marcel Piteiu a fost numit director adjunct al Romgaz SA în 2005, când Alianţa Dreptate şi Adevăr a preluat puterea. Tot din acel an, valoarea contractelor obţinute de firmele lui Mircea Mureşan s-a triplat comparativ cu perioada 2001-2004.
„Să ştiţi că am fost verificat temeinic de către Corpul de Control al ministrului Codruţ Şereş şi nu a fost descoperit nimic ilegal în toată activitatea mea“, a precizat Marcel Piteiu legat de mandatul său la Romgaz. Allstar Prod SRL, Aliat SRL şi Mureş Benz Oil SRL, cele trei firme controlate de omul de afaceri Mircea Mureşan, partenerul de afaceri al lui Piteiu, au câştigat 61 de licitaţ ii publice organizate de Romgaz SA în perioada 2001-2007. Allstar Prod a livrat echipamente grele pentru sonde în valoare de 61 de milioane de lei noi. Cele mai mari contracte au fost de 15 milioane de lei noi în 2006 şi 19 milioane de lei noi în 2004. Muri Benz Oil a câştigat doar la o singură licitiaţie, în 2006, 14,7 milioane lei noi. Firma lui Mircea Mureşan a fost singurul ofertant la această licitaţie.
Cea de-a treia firmă, Aliat SRL, este distribuitor de maşini. Romgaz a cumpărat de la Aliat SRL, prin licitaţie, maşini în valoare de 15 milioane RON: 34 de maşini de teren, autovidanje, 41 de autoutilitare, un autocar, plus servicii de întreţinere. „M-am ferit ca de dracu’!“ Deputatul Marcel Piteiu şi Mircea Mureşan deţin fiecare 50% din părţile sociale ale companiei Matep SRL. Piteiu consideră că asocierea nu i-a adus partenerului său de afaceri niciun avantaj la licitaţiile Romgaz. „La firma Matep Târgu-Mureş sunt cu Mircea Mureşan, 50% cu 50%“, recunoaşte Piteiu. Dar este asigurat: „Puteţi verifica, pentru că m-am şi ferit de asta întotdeauna. Firma Matep niciodată nu a avut contracte cu Romgaz. Noi suntem prieteni, prieteni buni, dar n-are nimic una cu alta“, ne-a declarat acesta.
Piteiu susţine că nu a deţinut atribuţii pe linia de achiziţii publice: „Licitaţiile la care a participat domnul Mureşan au fost total afară de mine, nu am fost în comisia de licitaţie, nu am fost cel care a decis. Conform legii, nu este nicio problemă“. Întrebat cum explică boomul economic al firmelor asociatului său după numirea sa în funcţia de director adjunct al Romgaz, acesta susţine că totul a fost legal: „Au fost licitaţii! Nu este nimic incorect. Eu vă spun că m-am ferit ca dracu’ de tămâie de chestiile astea, ca să nu am probleme. Deci: eu nu ascund faptul că sunt prieten cu Mircea Mureşan, afacerile lui sunt afacerile lui, noi avem o firmă împreună de 2-3 ani care nu a lucrat pentru Romgaz. Da’ chiar deloc, că m-am ferit! Cum credeţi că s-ar putea interveni într-o licitaţie? Dacă erau încredinţări directe, era altceva! Nu am avut atribuţii pe linia de achiziţii publice: nu am participat la licitaţii, nu am întocmit caiete de sarcini, nu am semnat contracte pentru că nu era datoria mea asta!“. „Sunt prieten cu domnul Piteiu“ Mircea Mureşan susţine că afacerile cu Romgaz nu sunt aşa de avantajoase cum par. „Poate s-au adunat 26 de milioane de euro în aceşti ani, spune Mureşan, dar nu am încasat toţi aceşti bani. Vă dau un exemplu: am avut un contract de 100 de miliarde de lei vechi. Am câştigat, dar ulterior nu s-au mai făcut decât 50 de miliarde lei vechi. La un alt contract de 60 de miliarde de lei vechi nu am încasat încă banii. Noi câştigăm doar 10% din licitaţiile de la Romgaz.“ Despre firma Matep, Mureşan vorbeşte deschis: „Sunt prieten cu domnul Piteiu, am făcut acea firmă împreună să facem biodiesel, că era la modă într-o perioadă. N-am avut nici eu, nici el timp să ne ocupăm, aşa că n-a mai ieşit nimic“. Datele de la Registrul Comerţului arată că afacerea funcţionează cu profit. Matep SRL a avut un profit brut de 3,2 miliarde ROL în 2003, 3 miliarde ROL în 2004, 297.000 RON în 2005 şi 335.000 RON în 2006.
POZIŢIE
„A verificat şi Corpul de Control“ Jakob Alexa, directorul Romgaz, are cunoştinţă de legăturile de afaceri dintre fostul său subaltern şi unul dintre clienţii Romgaz. Jakob spune însă că licitaţiile la care au participat şi au câştigat firmele lui Mureşan au fost corecte. „Am verificat. Nu s-a încălcat legea.“ Jakob spune însă că el nu poate verifica personal caietele de sarcini şi că firmele lui Mureşan chiar vin cu oferte foarte bune.
„VEDEŢI-VĂ DE TREABĂ, TOTUL E LEGAL!“ Un sfert de milion de euro pentru un fost deputat PD Firma lui Florin Muntean, fost director al Transgaz şi fost deputat PD, a câştigat o licitaţie de un sfert de milion de euro organizată de compania de stat chiar în timp ce el era director general. Muntean a condus Transgaz din 2005 până în 2007 şi a fost „remaniat“ odată cu retragerea PD-ului de la guvernare. Acesta ocupă o influentă poziţie în organizaţia locală a Partidului Democrat, fiind şeful Biroului Politic al filialei. Florin Muntean a avizat un contract între firma sa, BAT SA, şi Transgaz în timp ce era directorul companiei de stat. Valoarea totală a contractului ar putea atinge 750.00 de euro în următorii ani şi poate fi prelungit fără licitaţie. În luna martie 2006, prin licitaţie, compania Transgaz SA a acordat un contract de transport în valoare de 900.000 RON firmei BAT SA. Licitaţia dă dreptul firmei câştigătoare să-şi prelungească fără licitaţie contractul pentru următorii ani. În mod curent, licitaţiile pentru astfel de servicii sunt repetate anual deoarece competiţia dintre firme duce, de cele mai multe ori, la obţinerea unor preţuri mai mici.
„Natura şi cantitatea serviciilor care se vor presta de către ofertantul câştigător: servicii de transport tehnologic de persoane şi mărfuri pentru anul 2006, cu posibilitatea negocierii cu o singură sursă pentru următorii doi ani“, specifică documentele aflate în posesia noastră. Muntean consideră că nu e conflict de interese: „Nu e nicio problemă cu legea. Eu nu aveam voie să fiu administrator la firma mea, acţionar da. A fost o licitaţie, totul a fost corect. Vedeţi-vă de treabă, totul e legal!“ GĂZAR-MILIONAR Piteiu - acţionar la firmele lui Călburean Deşi abia intrat în parlament, deputatul Marcel Piteiu candidează la un loc fruntaş pe lista celor mai avuţi parlamentari. Deputatul Marcel Piteiu deţine acţiuni la cele mai importante companii ale milionarului Gheorghe Călburean, Dafora SA şi Condmag SA, ambele listate la Bursă. Cele două companii sunt cliente tradiţionale ale Romgaz SA. Numai Dafora a obţinut contracte de peste 90 de milioane de euro între anii 2001-2007. Piteiu ne-a declarat că a cumpărat acţiunile de pe Bursă la sfârşitul anului 2006 sau începutul lui 2007. De ce tocmai la societăţile milionarului Călburean? „Companiile mi s-au părut atractive. La Dafora, cunoscându-i rezultatele financiare, lucrând cu noi, Romgazul, de atâta timp... Acestea sunt motivele“, susţine Piteiu. Deputatul PD-L recunoaşte însă că a investit cu încredere în Dafora SA aproape 300.000 de lei şi la Condmag SA aproape 80.000 de lei şi din motive personale. „Îl cunosc pe domnul Călburean de vreo 25 de ani, de când lucram împreună la Romgaz“, ne-a declarat Piteiu.
Piteiu a mai cumpărat de pe Bursă acţiuni în valoare de 58.000 lei şi la Prospecţiuni SA, deţinută de Ovidiu Tender, companie care lucrează cu Romgaz SA. Piteiu mai are acţiuni la încă două firme: Meditera SRL Cluj-Napoca şi Multisoft Mediaş. Maşini scumpe, case şi terenuri Declaraţia de avere a deputatului PD Marcel Piteiu consemnează o avere impresionantă.
Lista bunurilor cuprinde: două case în Mediaş, o casă de vacanţă la Sovata, trei apartamente, dintre care unul în Bucureşti (obţinut prin schimb de locuinţă), un Mercedes de teren şi un Chrysler, cumpărate în 2005, şi un Mercedes Clasa C, achiziţionat în 2007, două ATV-uri şi o remorcă, achiziţionate în 2006. Cel mai mic imobil este un apartament cu o suprafaţă de 80 mp, iar cel mai mare are o suprafaţă de 516 metri pătraţi, fiind o casă din Mediaş. Marcel Piteiu mai deţine şi suprafaţe întinse de teren în Mediaş şi la Bazna. Terenurile din Mediaş achiziţionate sau moştenite între anii 2002-2006 însumează 27.500 metri pătraţi. La Bazna, Piteiu mai are 25.000 metri pătraţi, plus 510 la Sovata, unde are şi o casă de vacanţă. Salariul de la Romgaz al lui Piteiu a fost, în 2007, de 106.000 lei. De la Consiliul Local Mediaş, unde era consilier din partea PD, a primit 5.000 lei, iar de la un consiliu de administraţie de la Petrogas SA - 3.600 de euro. Dividendele încasate de la firme i-au mai adus, anul trecut, 360.000 de lei. În 2007, Piteiu a făcut un credit bancar de 58.000 de euro. Deputatul Piteiu a reuşit să pună de-o parte în conturile mai multor bănci 340.000 de lei şi 233.000 de euro.