Alertă! Jocul care ne îmbolnăvește urmașii: 1.000 de copii, tratați la Socola

Alertă! Jocul care ne îmbolnăvește urmașii: 1.000 de copii, tratați la Socola

Societatea din ziua de azi oferă mult mai multe lucruri care ne pot duce în pragul dependenței decât în trecut. Dacă pe vremea părinților noștri singurele obiceiuri vicioase la îndemână erau alcoolul și tutunul, acum există și această tendință a serviciilor online și utilizarea prelungită a acestora.

Din ce în ce mai mulți tineri și adolescenți dezvoltă, în ziua de azi, probleme din cauza jocurilor pe calculator, care nu doar că le cauzează deformări ale coloanei, ci le afectează într-un final și sănătatea mentală.

Marea Britanie face primul pas în tratarea tinerilor și adulților dependenți de diferite jocuri virtuale, așa-numiții gameri, a căror viață este puternic afectată de nenumăratele ore de jucat la calculator. Național Health Service (NHS), sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit, deschide prima clinică de specialitate din țară, pentru a-i ajuta pe oameni să își trateze acest viciu.

Clinica va face parte din Centrul Național pentru Dependențe Comportamentale din Londra, iar pacienții vor putea opta fie pentru a veni personal la clinică, fie să fie consultați online prin intermediul Skype. Acolo, ei vor lucra cu psihologi, asistente din domeniul sănătății mentale, dar și terapeuți și pshiatri specializați, care îi vor ajuta să depășească aceste probleme din ce în ce mai frecvente azi.

„Dependența de jocuri nu este o simplă afecțiune psihică. Vorbim despre cazuri în care o persoană poate petrece până la 12 ore pe zi jucând jocuri pe calculator și care poate ajunge să se izoleze social și să își piardă locul de muncă”, a spus un specialist, potrivit The Guardian.

Medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății din Anglia își vor începe activitatea marți, urmând ca debutul tratamentului să aibă loc de luna viitoare.

„Trebuie să ne adaptăm schimbărilor. Acest nou serviciu este un răspuns la o problemă care este parte a presiunilor crescânde la care sunt expuși copiii și tinerii zilelor noastre”, a declarat directorul executiv al NHS, Simon Stevens. Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut anul trecut drept boală dependența de jocuri pe calculator, incluzând-o în cea mai recentă ediție a Clasificării Internaționale a Bolilor.

Proiect: Terapie cu poveștile lui Ion Creangă

Specialiștii din cadrul Institutului de Psihiatrie de la Socola, din Iași, au constatat cu îngrijorare, de câțiva ani încoace, o creștere a numărului pacienților care caută ajutor după ce au ajuns dependenți de calculatoare, telefoane sau tablete. În România, dintre cei 7.000 de minori români internați, 1.000 primesc diagnosticul de „dependent de tehnologie”.

Găsirea unor tratamente sau terapii potrivite constituie o adevărată provocare pentru specialiști, care încearcă de mulți ani să ajute copii și tineri care prezintă tulburări emoționale și comportamentale datorate mediului virtual.

Fenomentul a căpătat o asemenea amploare, încât s-a luat în considerare, la un moment dat, înființarea unui centru special pentru acești copii. În acest context, specialiștii de la Socola au propus în 2016 o terapie originală, bazată pe poveștile și personajele lui Ion Creangă. Scopul acestui proiect era întoarcerea la copilăria de altădată, de care mulți copii din ziua de azi au uitat, din cauza depoendenței de calculatoare.