S-a declanşat furtuna în rândul mediului ştiinţific. Mărul discordiei pleacă de la carnea roşie

S-a declanşat furtuna în rândul mediului ştiinţific. Mărul discordiei pleacă de la carnea roşie

Multe țări recomandă limitarea consumului de carne roșie și cârnați pentru a preveni cancerul și bolile de inimă, însă o revizuire a zeci de studii realizate de cercetători independenți concluzionează că riscul potențial este scăzut și probele incerte, creând un furtună în lumea științifică.

Un grup de oameni de ştiinţă a reanalizat studiile existente și consideră că acestea arată că reducerea consumului de carne roșie ar diminua mortalitatea prin cancer cu șapte decese la o mie de persoane, ceea ce consideră a fi o scădere modestă.

În plus, cercetătorii descriu gradul de certitudine drept „scăzut” sau „foarte scăzut” pentru bolile cardiovasculare și diabet. „Există reduceri de risc foarte mici pentru cancer, boli de inimă și diabet, iar dovezile sunt incerte”, spune Bradley Johnston, profesor  de Epidemiologie la Universitatea Dalhousie din Canada.

„Livrăm oamenilor cea mai bună estimare a adevărului, ceea ce este incert. În funcție de preferințele proprii, ei pot decide să reducă sau să elimine „carnea roşie și mezelurile”, spune Bradley Johnston.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste rezultate au fost denunțate ca fiind iresponsabile de către organizațiile de control al cancerului și de experții în sănătate publică. Ele nu contestă rezultatele statistice, ci concluziile: deși reducerea riscului este relativ mică, iar la nivelul unei populații, impactul este tangibil.

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului a indicat că nu își va schimba instrucțiunile. Este ca și cum ai purta o cască pentru bicicletă, spune Marji McCullough, epidemiolog la American Cancer Society. Unora le place să aibă părul în vânt, scrie ea, dar „toată lumea este de acord că trebuie să purtați o cască, deoarece recomandările de sănătate publică se bazează pe efectul lor asupra unei întregi populații “.

Experții de la Școala Harvard de Sănătate Publică contestă calificativul „scăzut” al consumului dat de autorii noilor orientări ale studiilor pe carne roşie. Dacă aceeași abordare ar fi aplicată fructelor și legumelor, activității fizice sau poluării, „niciuna dintre orientările referitoare la acești factori nu ar fi susținută de dovezi de calitate ridicată sau chiar moderată”, susțin ei.

Santé Publique France recomandă limitarea produselor din carne la 150 de grame pe săptămână, carnea de pasăre de curte, la 500 de grame.

Iar Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului clasifică carnea roșie drept „carcinogen probabil” (care are potential de a favoriza dezvoltarea unui cancer). Pentru John Ioannidis, profesor de medicină la Stanford și critic de frunte al studiilor alimentare spune: „modul în care epidemiologii au promovat cu fermitate existența alimentelor bune și rele de ani de zile ne-a abătut de la mesaje mai simple și mai importante, cum ar fi nevoia de a mânca cu moderație și a nu deveni obez".

Trebuie să fii sincer când probele au o calitate foarte proastă” (făcând referire la aceste studii care au reevaluat consumul de carne roşie cu rezultate incerte),  a spus el potrivit cnews.