Avertisment sumbru! Schimbări meteo de coșmar pentru omenire

Avertisment sumbru! Schimbări meteo de coșmar pentru omenire

În raportul realizat de specialişti în climatologie aparţinând Grupului interguvernamental de experţi privind clima (IPCC), publicat miercuri, se arată că schimbările climatice vor provoca inundaţii frecvente, creşterea nivelului mării, topirea gheţarilor şi dezgheţarea permafrostului.

În condiţiile în care temperaturile vor creşte mai repede cu atât consecinţele vor fi mul mai grave, apreciază oamenii de ştiinţă.

Până în anul 2050, nivelurile mării extrem de ridicate care apar în prezent o dată la 100 de ani vor afecta anual numeroase metropole situate în zone joase.

În medie, lumea se va confrunta probabil cu o creştere cu 43 de centimetri a nivelului mării până în anul 2100 în cel mai optimist scenariu privind încălzirea globală dintre cele patru luate în considerare de raport, comparativ cu 84 de centimetri în cel mai rău scenariu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru realizarea raportului au fost analizate 7.000 de publicaţii de profil de către 104 experţi din 36 de ţări. „Oceanele pot rămâne sănătoase doar dacă limităm încălzirea globală la 1,5 (grade Celsius)”, au afirmat trei comisari europeni într-o declaraţie comună, potrivit Agerpres.