Alexandru Cumpănașu, masterand la o universitate „fantomă”. Acuzații grave!
- Petrisor Cana
- 25 septembrie 2019, 15:13
Universitatea trecută în CV-ul lui Alexandru Cumpănașu este aspru criticată pe internet, mulți dintre internauți spun că este o instituție „fantomă” sau chiar o fabrică de diplome, nerecunoscută oficial.
Candidat la alegerile prezidențiale, Cumpănașu susține că urmează cursuri de master la Open University din Elveția, însă fără a avea studii de licență finalizate. Informațiile au fost confirmate și de el într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv.
Din CV-ul lui Alexandru Cumpănașu, intrat în posesia jurnaliștilor mainnews.ro, reiese că, din noiembrie 2016, este student la master la Open University din Elveția. Cu toate acestea, în document nu apare facultatea pe care ar fi urmat-o. Mai mult, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Cumpănașu nu ar fi absolvit o astfel de formă de învățământ.
Toate informațiile menționate la capitolul „Educație și formare” se referă la cursuri sau la atestatele obținute, nu și la formele de învățământ urmate.
Pus în fața dovezilor prezentate în CV, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, Alexandru Cumpănașu a recunoscut că nu are facultatea terminată.
„Sunt atâți proști cu diplomă. Din punctul meu de vedere, am studii superioare. Nu am diplomă de licență, diplomă de Bacalaureat am”, a declarat Alexandru Cumpănașu.
Universtitatea la care Alexandru Cumpănașu urmează cursurile de master este și ea controversată în mediul online. Open University din Elveția a fost fondată în noiembrie 2016, la momentul lansării fiind creată o pagină de Facebook asociată care a reușit să strângă doar 190 de aprecieri. Pe pagina de Faceboook nu există niciun comentariu la cele 35 de postări de pe timeline. De asemena, o singură postare a obținut doar două like-uri.
Universitatea a fost mediatizată în principal în țări non-europene, precum: China, Armenia, Emiratele Unite Arabe, dar și în țări din Europa de Est, precum Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania.
Specialiștii în social media consultați de mainnews.ro explică faptul că nu există sigla care ar arăta că pagina este verificată de Facebook și nu are secțiune de review-uri, pe care o au toate paginile de socializare ale instituțiilor , indiferent de țară, unde comentariile utilizatorilor nu pot fi șterse.
Pe Google, instituția are 37 de review-uri, cele mai multe fiind negative, postate de clienți nemulțumiți de serviciile oferite și calitatea actului de învățământ. Mai multe persoane au reclamat că este o universitate fantomă, fără acreditarea statului elvețian sau a altui organism internațional.
De altfel, pe un blog, http://abmsuniversity.blogspot.com, creat special pentru a-i avertiza pe eventualii cursanți, sunt postate articole în care se precizează că universitatea este una fantomă. Unul dintre argumente ar fi că fondatorul acesteia, Habib al Souleiman, se recomandă ca fiind doctor cu diplomă obținută la IBMS Business School, instituție care nu există.
Pe blog se menţionează că acesta a fost creat pentru avertizarea oamenilor în legătură cu universitatea, menţionându-se că nu este acreditată, iar orice document emis este fără valoare. Autorii acuză instituţia că îşi şantajează clienţii cerând sume mai mari pentru promovarea examenelor. Nu în ultimul rând, spune autorul, studenţii sunt ameninţaţi cu justiţia în cazul postări unor imagini critice la adresa instituţiilor sau dacă aceştia apreciază pagini de Facebook în care universitatea este criticată.
Şi pe Facebook a fost creat un grup denumit „ABMS – The Open University of Switzerland WARNING”.
„O universitate falsă, o echipă neprofesionistă care îi forțează pe elevi să lucreze pe paginile lor în rețelele sociale, forțează cererea de a oferi diplome false … Statul Elveția, vechea țară care a permis deschiderea unor astfel de universități false pe teritoriul său”, este unul dintre mesajele postate.
În altul se precizează: „Universitatea nu este recunoscută de guvernul elvețian, profită de numele Elveției numai pentru comercializare înșelătoare în Elveția, deoarece sistemul lor universitar este primul din lume educație, nu irosiți banii cu ei și căutați o universitate recunoscută”. „Pretind în mod fals că au acreditare în Elveția…oferă cursuri false doar de dragul de a face bani”, susține un alt internaut.