Monica Pop: „Nici 15% din cei prezenți la camera de gardă nu sunt, de fapt, urgențe”

Monica Pop: „Nici 15% din cei prezenți la camera de gardă nu sunt, de fapt, urgențe”

Mii de pacienți trec zilnic pragul unităților de primiri urgențe. Mulți dintre ei, însă, suferă de afecțiuni care ar putea fi tratate printr-o simplă vizită la medicul de familie.

Majoritatea românilor se prezintă la Spitalele de Urgență chiar și atunci când nu au o problemă gravă de sănătate, sufocând camera de gardă cu cazuri care nu necesită îngrijire imediată și care nu au nicio treabă cu spitalul, obligând într-un fel sau altul medicii să consulte bolnavi „închipuiți”. Astfel, în cazul în care apare un caz de maximă urgență, nu se poate acționa la timp. Pacienții ignoră sau, mai rău, nici măcar nu știu de existența policlinicilor de sector, unde consultațiile sunt, de altfel, gratuite pentru orice asigurat, avertizează Prof. Univ. Dr. Monica Pop.

„Nu mai sufocați camerele de gardă din spitale!!! Există policlinici cu specialiști în toate sectoarele și orașele. Și obligația de a consulta urgențe! Omor la Camerele de gardă din toate Spitalele de Urgență. Nici 15% din cei prezenți nu sunt, de fapt, urgențe. Și stau cu orele la rânduri interminabile, deșit oți asigurații au policlinici și cabinete de stat, cu specialiști care fac consultații gratuite și trimit ei la spitale când este cazul. Policlinici: Batiștei, Grivița, Grozovici, Iancului, Vitan, Titan. Le-am enumerat doar pe cele din sectoarele 1, 2 și 3! La fel și în 4, 5 și 6! La fel și în toate orașele. Mirajul spitalelor pentru orice = O MARE GREȘEALĂ!”, este mesajul postat de Monica Pop pe pagina personală de Facebook.

Românii nu știu unde se află policlinicile de stat

Românii nici măcar nu știu unde se află policlinicile de stat, spune medicul. „Trei sferturi sau chiar jumătate din bolnavii care vin la spital, nu au nicio treabă cu spitalul. Ei trebuie să meargă la policlinica teritorială, unde totul este gratuit pentru asigurați.

Medicii de la policlinică au și mai mult timp. La noi e un spital de traumă, de urgență. Lucrurile cronice trebuie duse la policlinică. Spitalul are menirea să facă ceea ce nu pot face doctorii din policlinică. Să opereze, să facă un tratament perfuzabil, dar nici într-un caz să dea ochelari, spre exemplu. Asta nu e treaba spitalului. Iar când le explicăm, ei spun că nu au știut de existența policlinicilor sau nu au știut unde se află.

Spre exemplu, în sectorul 2 sunt două policlinici. Amândouă au oftalmologi pregătiți la noi. Dacă le căutați site-ul, nu o să găsiți, pentru că nu au. Ei nu își fac reclamă, iar asta e foarte rău. Sunt medici foarte bine pregătiți și e treaba lor să facă consultații”, a declarat dr. Monica Pop, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei. „Din păcate, la noi nu există educație medicală. Există două categorii de pacienți: cei care vin în urgențe des și degeaba și cei care vin mult prea târziu. De cele mai multe ori, pacienții cu afecțiuni preexistente nu știu ce patologie au, nu știu ce medicație iau, nu sunt informați asupra stării lor de sănătate”, a fost comentariul lăsat de un medic .

Ne puteți urmări și pe Google News