Știți obiceiul lui V.V.Ponta de a raporta necontenit, pe facebook, realizări mărețe; în fiecare zi, adulatorii mitomanului au parte măcar de o postare glorioasă.
Presa își face datoria și, în general, preia aceste postări. Așa am aflat, spre sfîrșitul lunii august, că Ponta se laudă cu ratingul pe care România l-a primit de la Fitch, una dintre cele trei mari agenții de ”credit rating” din lume. Fitch anunțase că România rămâne la BBB-, reconfirmînd o anume stabilitate; România este un debitor serios, care își plătește datoriile, vrea să spună acest rating extrem de important pentru piețele financiare. ”Mesaj important pentru investitori!”, jubila Ponta pe facebook, după care a luat-o, iarăși, la bobîrnce pe Alina Gorghiu. Ideea era că uite ce bine merge economia sub mîna lui Ponta și copreședinta PNL îi tot cere demisia ca o moară stricată și absurdă.
Citind acest anunț, mi-am adus aminte că, în altă viață, pe cînd eram purtător de cuvînt al PDL, m-am întîlnit cu această poveste. Eu însumi anunțasem în conferințe de presă că Fitch acordase României ratingul BBB-. Am verificat și nu mă înșelam: România a fost promovată de Fitch de la categoria ”junk” la categoria de ”țară în care se poate investi” și a primit ratingul BBB-, în iulie 2011. Atunci, după aproape trei ani, România se upgradase în ochii evaluatorilor financiari internaționali. Era un prim rezultat că măsurile de austeritate luate de administrația Băsescu - Boc dădeau ceva rezultate. Așadar, în 2015, Ponta se laudă cu ceva reușit de Boc în 2011, dar continuă să-l atace mizerabil pe fostul premier. Ba, mai mult, constatăm că ratingul României, după Fitch, nu s-a îmbunătățit deloc sub Ponta, el rămînînd acolo unde îl dusese Boc. După anunțul victorios al lui Ponta, nimeni de la PNL nu a atacat noua impostură a impostorului absolut. M-am enervat, recunosc, și am transmis această informație cîtorva oameni din PNL - m-am gîndit că uitaseră ori că serviciile de documentare ale PNL merg la fel de prost pe cum mergeau cele ale PDL. Mi-am spus că vor reacționa, desigur, mai ales că există în PNL oameni care erau în guvern în momentul în care România a primit această apreciere. Acel guvern Boc, în care erau și ei, a reușit această upgradare. Mi-am spus, de ce să tacă? De ce să nu ai curajul să spui că ai făcut ceva bine? Nici măcar cînd adversarul tău se laudă că ar fi făcut el binele pe care l-ai făcut tu nu ai curajul să vorbești? Și au tăcut în continuare...
Una dintre cauzele care fac din PNL molusca politică pe care o vedem astăzi este spiritul fracturat și contradictoriu al acestui partid, zis ”nou” și ”mare”. Pe de o parte, pedeliștii au intrat în PNL traumatizați chiar de președintele lor, Vasile Blaga, care a reușit să-i încarce cu o cumplită vinovăție, în linia propagandei Antenei 3 și a USL. Opunîndu-se lui Băsescu și grupării Boc - Udrea, Vasile Blaga a cîntat exact muzica uselistă pentru a cîștiga partidul. Speriați de căderea propriului partid și năuciți de lipsa leadeshipului, pedeliștii au plecat capul și au înghițit umilința. Cînd au intrat în PNL, pedeliștii au fost primiți cu ostilitate, pentru că în sufletul liberal încă trăia amintirea roz a USL. Veniți ca adevărați refugiați politici după ce Blaga le-a condus partidul spre dezastru și desființare, pedeliștii au rămas liberali de rangul II. Refugiul PDL în PNL nu a fost deloc o mare inginerie politică. Ar fi fost, dacă PDL se comporta altfel. Ar fi putut fi, dacă PNL-ul vechi se comporta altfel. Dar nu mai aveau cum nici unii nici alții să fie altceva decît sînt. Conduși de mediocrii, nu puteau decît să se comporte toți pe măsura liderilor lor.
După două alegeri cu rezultate dezastruoase, continuînd politica neaoșă de a evita orice răspundere, pedeliștii au văzut migrarea în PNL ca pe o salvare de la moarte politică. Ca să te salvezi de la moarte, faci orice, nu-i așa? Pentru PNL a fost, cum a confirmat și istoria, o mișcare pragmatică, eficientă electoral. PNL avea nevoie de organizarea PDL, chiar dacă detesta PDL. Deși este un monstru de ineficiență, ros și el de corpuție pînă în măduvă, PNL s-a ținut, în public, de nas cînd a dat mîna cu mînjitul și umilitul PDL. Eu cred că această continuă umilire a elementului PDL în actualul PNL duce la șubrezirea întregului partid, ”nou” și ”mare.
Printre altele, pedeliștilor li s-a luat dreptul la propria istorie. Chiar dacă Băsescu și Boc au făcut ceva bun, chiar dacă propriul lor guvern de acum patru-cinci ani a reușit să salveze România de la faliment, pedeliștii sînt obligați să tacă. Mai mult, sînt obligați să bombăne. Ca în reeducare, trebuie să se lepede de ce au fost. Și pentru ce? Pentru a merita tricoul PNL. Nu-i așa că e de rîs? Să te cureți de boala de ieri, ca să te îmbolnăvești de tot de boala de azi, care este răspîndită de exact același virus. Ura!
Ceea ce au stabilit USL și televiziunile de propagandă ale lui Ghiță și Voiculescu, anume că Boc și Băsescu au nenorocit România, este, încă, normă de comportament la PNL. Evident, aceasta este o minciună politică cît casa. Iar pedeliștii o știu bine. Dar, umili, tac. Li s-a spus atît de mult că sînt cei mai vinovați politicieni din lume, încît au ajuns să creadă asta. Sigur că te apucă rîsul să vezi cine anume și unde anume susține ideea vinovăției enorme a PDL - să-i vezi pe Atanasiu, pe Petrache, pe Voicu sau pe Orban mustăcind la Antena 3 cînd alde Gâdea îi ceartă că s-au aliat cu nenorociții de pedeliști este nu doar dezgustător, ci de-a dreptul alarmant. Cum o să reziste PNL la putere, dacă este atît de fragil în opoziție, încît ajunge să cocheteze cu Antena 3 împotriva pedeliștilor cu care au fuzionat?
PNL nu pricepe nici azi că PDL i-a adus nu doar ceva organizare cu care au putut cîștiga niște alegeri, ci și o reputație de apărat. Este vorba despre eroismul politic al unui partid care și-a dat sufletul plătind păcatele sale mari, dar care a făcut și mult bine României într-unul dintre cele mai grele momente ale istoriei ei post-decembriste. Austeritatea anilor 2010-2012 a salvat România și a făcut-o capabilă să poată scădea taxe și mări salarii azi! Acesta este un adevăr fundamental, și orice politician care și-a sacrificat viitorul politic susținînd acea austeritate ar trebui să fie mîndru de sacrificul lui. Ce consacrare politică mai înaltă există decît aceea de a fi huiduit pe stradă azi, pentru că propui sacrificii, și de a ți se recunoaște mîine meritul de a fi salvat cetatea? Consacrarea acesta vine de la istorie care, adesea, e mai trainică decît huiduiala ori uralele poporului dintr-un anumit moment.
Statul de drept tot atunci s-a consolidat, la fel și prestigiul României în lumea transatlantică, care îl primește azi pe Iohannis peste tot nu pentru că e neamț de la Sibiu, nici pentru că e de la partidul lui Gorghiu&Blaga, ci pentru că e președintele României. Istoria dă dreptate politicilor PDL exact în aceeași măsură în care îi condamnă păcatele. Pentru cele din urmă, a plătit prețul cel mare: a dispărut. Dar pentru meritele sale, cine ar mai putea culege beneficiile? Evident, actualul PNL. Dar un PNL ceva mai inteligent și mai autentic anti-PSD decît acesta, se-nțelege. În loc să fructifice acest activ succesoral, PNL se comportă ca și cum tînjește după USL. Culmea este că și partea de leadership fost pedelistă pare că tînjește după USL, acum, că tot sînt cu toții peneliști. De aceea, PNL nu poate fi mai puternic decît este.
PS. Probabil că mulți vor sări ca arși să-mi spună că PDL a furat cît a fost la guvernare. Corupție cît casa! Corect, așa a fost din cîte vedem azi. Doar că PDL nu e cu nimic mai corupt decît PNL (vezi dosarele DNA care vizează șefi mari din PNL-ul vechi!) și PSD. Să reproșezi guvernării PDL că a fost coruptă este absolut firesc. Dar să-i reporșezi corupția anume ca să-l faci să se simtă culpabil în fața PNL&PSD este o ticăloșie la fel de mare cu aceea a unuia care ar nega corupția politică de tot. Și sper că mai sînt foști pedeliști în PNL care n-au furat și care au demnitatea de a le spune asta în față acelor peneliști care, din cîte se vede, au furat de-au stins, iar acum țin nasul moral pe sus. Nas moral care le spune că PSD era mai cinstit decît a fost PDL. Greață!
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.