Prin intermediul „Mein Grundeinkommen“, 16 persoane primesc 1.000 de euro pe lună timp de un an, fără condiţia obţinerii de venituri sau obligaţia de a munci, scrie Le Figaro.
Simplă utopie sau realitate? Platforma de crowdfunding germană „Mein Grundeinkommen“, în traducere „Venitul meu de bază“, susţine introducerea unui venit de bază universal. Pentru a-şi întări propunerea, platforma a decis să colecteze fonduri de la cetăţeni pentru a finanţa ea însăşi aceste venituri universale.
Cu un venit de bază, fiecare cetăţean ar primi o sumă minimă care i-ar permite să trăiască decent. Iar acest lucru fără a lua în calcul veniturile pe care acesta sau aceasta le are deja. Prin intermediul unei campanii de finanţare participative, platforma germană le permite participanţilor să beneficieze de 1.000 de euro pe lună timp de un an. Suma se adaugă la salariul primit deja de candidat. În plus, nu există condiţii legate de vârstă. Lansată în 2014, platforma are în prezent 20.962 de participanţi şi a finanţat 16 persoane. Pentru a participa la această tombolă de tip nou, fiecare participant trebuie pur şi simplu să se înscrie pe site-ul platformei şi să explice ce ar face cu banii dacă i-ar primi. La fiecare 12.000 de euro strânşi, o persoană este selecţionată la întâmplare din rândul celor înscrişi pentru a beneficia de un venit universal. Printre fericiţii câştigători s-au numărat Robin, un copil de opt ani şi o pensionară.
Platforma germană nu este prima care visează la introducerea unui venit de bază universal. Partidul Piraţilor din Germania a făcut din această idee un vârf de lance în alegerile din 2013. În luna iulie a anului trecut, premierul finlandez explica la rândul său că ar dori să experimenteze cu alocarea unei sume de bază de 1.000 de euro pentru fiecare cetăţean al ţării.
Ideea câştigă teren şi în Franţa. Aici a apărut chiar şi o mişcare franceză pentru un venit de bază (MFRB). Asociaţia militează pentru introducerea unui venit universal “inalienabil, necondiţionat, complementar celorlalte venituri”. Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Figaro, economistul Marc de Basquiat se poziţiona în favoarea unui venit de bază „zis universal, menit să asigure subzistenţa fiecărui individ”, însă însoţit de „menţinerea cotizaţiilor”.
Deputaţii elveţieni au respins însă propunerea introducerii unui venit universal de 2.500 de franci elveţieni (2.250 de euro) lunar pentru un adult, propunere lansată în urma unei iniţiative populare care strânsese 125.000 de semnături.